Magyar Tájak – virtuális barangolás Fiumétől a Vaskapuig

Forrás: turizmus.com

 2020. június 04. 14:57

Összesen negyven ikonikus és kevésbé ismert magyar tájképet mutat be a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galériának a Nemzeti Összetartozás napjára készült virtuális kiállítása.

A Magyar Tájak című tárlaton a Kárpát-medence legszebb vidékeit, városait, várait láthatjuk a legnagyobb magyar mesterek szemével, Fiumétől Vaskapuig, Dévény várától Munkácsig, Selmecbányától Vajdahunyadig, Balatontól Budapestig.

Az intézmények honlapjáról elérhető tárlaton többek között Aba-Novák Vilmos, Csontváry Kosztka Tivadar, Derkovits Gyula, Márffy Ödön, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál és Rippl-Rónai József alkotásai segítenek felfedezni a történelmi magyar tájakat.

A Magyar Tájak című tárlaton a Kárpát-medence legszebb vidékeit, városait, várait láthatjuk a legnagyobb magyar mesterek szemével

Fotó: magyartajak.szepmuveszeti.hu

A trianoni békediktátum 100. évfordulójától, június 4-étől elérhető virtuális tárlaton látható legkorábbi mű – idősebb Markó Károly Alföldi táj szivárvánnyal című festménye – a 19. század közepén keletkezett, míg időben a legközelebbi – Mácsai István Pesti utca című alkotása – a trianoni döntést követően csaknem 50 évvel született.

A 40 alkotást bemutató kiállítás – mely a digitális tanuláshoz is hasznos – segít megélni és megérteni az egykori és mai magyar tájak, magyar várak, magyar életképek sokrétű szépségét és történeteik üzenetét.

A múzeum kényszerű bezárása óta folyamatosan bővíti és teszi közzé digitális tartalmait a honlapján és a közösségi média-csatornákon, hogy minél szélesebb körben tegye elérhetővé és ismertté az ott őrzött páratlan gyűjteményt.


A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.