Magyar turistákra is számítanak az Arad-Hegyalja borvidéken

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. április 01. 12:29

Sok évtizednyi stagnálást követően a feléledés jeleit mutatja a Kárpát-medence egyik legrégebbi borvidéke, Arad-Hegyalja.

Az Arad Megyei Tanács idegenforgalmi osztálya az elmúlt hétvégén tanulmányutat szervezett, amelynek során hat borászatot mutattak be a szaksajtónak és az idegenvezetőknek.

Az Arad-hegyaljai borvidéken – amiről I. István idejében a csanádi püspökség egyik oklevelében tesznek először említést –  az I. világháború kezdetén még közel hétezer hektáron gazdákodtak, de az 1989-es romániai rendszerváltást követően a megművelt terület alig kétezer hektárra zsugorodott, a gazos, parlagon hagyott területek keserű látványt nyújtottak az Ópálos és Pankota között autózóknak, kirándulóknak. Ekkor úgy tűnt, hogy a hajdani pincészetek tucatjai sosem élednek fel, a kolnákra, kastélyokra, pince-rendszerekre az enyészet vár.

Az Arad-Hegyalja borvidék

Fotó: Irházi János

Az úttörő szerepet az egyetemi éveit követően az állami borászati gazdaságban elméleti szakmai tudását a gyakorlatban elmélyítő Balla Géza mérnök vállalta fel, akinek pincészete 1999-től működik, majd évről-évre fejlődött, többek között uniós pályázati pénzből is. A 2018-ban, elsőként a határon túliak közül a Magyar Borakadémia az Év Bortermelője címmel tüntette ki Ballát, akinek a neve a ménesi és magyarádi körzetet magába foglaló Arad-Hegyalján a tanulmányút során minden pincészetben elhangzott. A csapatnak szerencséje volt, mert habár a házigazda Bálint Zoltán szerint a főnök „olyan mint az isten, mindenki tudja, hogy van, de senki nem találkozott vele”, ám pont megérkezett, és találkozhattunk, beszélgethettünk vele.

A Wine Princess nevet viselő Balla-pincészet

Fotó: Irházi János

A 120 hektáron a déli, ménesi körzetben (ide tartozik még Aradkövi, Gyorok, Kladova, Ménes, Máriaradna, Ópálos, Pálosbaracka, Solymosvár) gazdálkodó, és a Wine Princess nevet viselő Balla-pincészetben a feldolgozott szőlő 85 százaléka piros. Állítják, övék a legjobb kadarka-ültetvény. A kadarka a déli rész specifikus fajtája, Romániában korábban még Temesrékáson termesztették, ma már csak a szekszárdi kadarkával versengenek, nem véletlen, hogy az érkező magyarországi csoportok esetében rendre megkérdezik, van-e szekszárdi közöttük. De úgy vélik, övék az igazi és legjobb kadarka, amely mellett kékfrankos, feketeleányka is szerepel a kínálatban. A fehérborok közül a Balla-pincészet elsősorban a magyarádi muskotályt, a fehérleánykát, a furmintot és a sauvignon blanc-ot kóstoltatja. Csúcs-termékük a Balla Géza által létrehozott vörös aszúbor, a Kadarisszima.

A Wine Princess szálláshelyeket is kínál

Fotó: Irházi János

A Wine Princesshez borkóstolásra szinte egymásnak adják a kilincset a csoportok, hisz ők szálláshelyet is kínálnak. „Ha náluk pénteken kóstol egy csoport, akkor szombaton hozzánk jönnek” – mondta a turizmus.com-nak Böhm Ágnes, a Balláékkal nagyjából szemközti Daiconi Wineyard borászat társtulajdonosa, jelezve, hogy a közös cél a vidék felfuttatása, nem a csoportok egymástól való elhalászása.

„2001-ben házvásárlással ismertem meg a környéket, elborzadtam a parlagon hagyott szőlő látványától” – magyarázta lapunknak a 27 éve Arad megyében élő Roberto Cerantola társtulajdonos, aki a Dél-Tirolból került ide. „Bekopogott egy idős helybeli, és két tonna frissen szüretelt szőlőt kínált eladásra, feldolgozásra. Ekkor döntöttem, hogy belevágunk.” Az első jelentősebb beruházást a Daiconi 2007-ben eszközölte, a vásárolt területen megkezdték kivágni az elöregedett tőkéket, most már 16 hektáron rendelkeznek új ültetvénnyel. „Örülnék, ha a déli részen uralkodó kadarka, és az északi területen honos magyarádi muskotály mellett más őshonos fajták is léteznének. A bor eladásához tradíció és legendák is szükségeltetnek” – fejtette ki Cerantola a turizmus.com-nak.

Böhm Ágnes, Cristian Băbuţău szövetkezeti tag és Roberto Cerantola

Fotó: Irházi János

A Daiconi tizenkét féle bort készít, legbüszkébbek a cabernet sauvignon-ra, a szürkebarátra, a chardonnayra, a feketeleánykára, és nem utolsó sorban a kadarkájukra. S habár szálláshelyük nincs, de a látottak alapján a kifinomult ízlésű borkedvelőket várnak.

Arad-Hegyalja borainak népszerűsítésében, a fejlődésében elengedhetetlen a szövetkezetekbe tömörülés. A Daiconi köré első körben hét, de ma már tíz tagú szövetkezett csoportosult. S mivel Romániában a kommunista éra hagyatékaként a „szövetkezet” mai napig szitokszónak számít, a kezdeményezésre érthetően amerikai, holland, görög, olasz befektetők csaptak le, de ma már románok is beszálltak. Mindannyian fiatalok, nem a szakmából érkeztek, és a szövetkezetben a feldolgozási részt a Daiconinál végzik, ugyanakkor egymást segítik ki gépekkel, eszközökkel, közösen, a Ménesi Borok Mezőgazdasági Szövetkezet címkéjével jelennek meg a piacon.

Arad-Hegyalja északi részének (Almásegres, Apatelek, Borosjenő, Doroszlófalva,  Galsa, Kovászi, Magyarád, Muszka, Pankota, Selénd, Tornova, Világos) őshonos bora nem a kadarka, hanem a magyarádi muskotály.

Muszkánál jobbra, Ternova felé fordulva, körülbelül öt kilométerre található az Elit Wine pincészet. Az osztrák-román tulajdonú, 2005-ben alapított borászatot a szarkasztikus humorát ezúttal is megvillantó Walter Szikler mutatta be a csoportnak.

Walter Szikler borairól beszél

Fotó: Irházi János

Huszonöt hektáron új telepítésű szőlőt művelnek, a vörös borok aránya náluk is meghaladja a 65 százalékot: pinot noir, merlot, kadarka, burgundi, feketeleányka, a fehérboroknál pedig a magyarádi muskotály mellett a sauvignon blanc, a traminer, a rajnai rizling szélesíti a kínálatot. A teraszról csodálatos panoráma tárul a meleg időszakban a szabadban borkóstoló vendégek elé. „Sajnos, az annak idején megvásárolt és felújított épület már szűknek bizonyul, hisz bent csupán huszonöt személy fér el, kint pedig ötven. Új épületet szeretnénk, de előbb megvárom, mit lépnek a többiek, hogy tanuljunk a hibáikból” – jegyezte meg a turizmus.com-nak Szikler, mosolyogva rábökve a dombon felfele, velük átellenben most épülő MaxiMarc pincészetre. A tulajdonos tűrhetően beszél magyarul, s ha szükséges, akkor szakzsargon-mentesen angolul is tart borkóstolót.

Üzletpolitkájuk alapján a vendéglőknek, szállodáknak kínálják boraikat, „de azt én sosem tenném meg, hogy két üveg mellé egyet a pult alá dugjak, mint mások” – mondta Szikler.

A MaxiMarc pincéje

Fotó: Irházi János

Az Elit-től felfele pár kilométerre a dombon egy új borászat épül, amelyik csak májusban fogadja első vendégeit kóstolásra. Egyelőre a 72 hektárnyi szőlőt és a lepukkant régi épületeket megvásárló aradi bútorkirály, Marius Ţucudean azonban  merész terveket szövöget. A látottak alapján a pénz nem számít elv alapján fejleszt a közel száz millió eurós magánvagyonnal rendelkező üzletember: a csoport kísérője megmutatta a MaxiMarc borászatától pár száz méterre található, már csak romokban megmaradt egykori kastélyt, amelyet teljes újjáépítenek: szálloda, wellnes lesz föld alatti összeköttetéssel a borpincével. Amennyiben a beruházás megvalósul, ez lesz Arad-Hegyalja ékköve, kérdés persze, hogy a bor mekkora szerephez jut majd az egészben. Az Olaszországból hozott borász vezetésével a MaxiMarc jelenleg 11 fajtára alapoz, köztük kiemelten  a magyarádi muskotályra, a furmintra, a szürkebarátra, merlot-ra.

Daiconi-bor naplementével

Fotó: Irházi János

Igazából az említett négy borászat meglátogatása elegendő lett volna a csoportnak. A Világos község német nevét viselő Hellburg ugyanis nem borászat, mert érthetetlen módon a 15 hektárról szüretelt szőlőt hűtőkocsikban Szlovákiába szállítják feldolgozásra. Az utolsóként meglátogatott ópálosi Rab Winery-nek nevezett borászatnál pedig a csoport csupán egy vendéglőt láthatott, de pincét teli hordókkal nem, és a tulajdonos által műanyag palackokból kóstoltatott nedű a kocsisborok kategória számára is sértő volt.

Az Arad-hegyaljai körútból kiderült, hogy az EU-finanszírozta szőlőtelepítési program nélkül a térség elsüllyedt volna a történelmi magyar borvidékek sorában. A látogatók számát növelheti, hogy a határ magyar oldaláról megsúgták az Arad Megyei Tanácsnak, a Gyulán vagy más gyógyfürdőkben pihenők elfogadható ajánlattal csoportokban átcsábíthatóak egy délutáni-esti borkóstolóra, az intézmény ezért most megpróbálja összehangolni az igényeket.

A Hellburg Szlovákiában készített borai

Fotó: Irházi János

A study tur résztvevői Dan Codre vezetésével március 30-án délelőtt Arad történelmi belvárosával ismerkedtek, ezzel zárult a tanulmányút.

Kapcsolódó cikkek

Feltámadt Bakator legendája

2019. március 25.