Magyarország a díszvendég a berlini Zöld Héten

Forrás: turizmus.com

 2017. január 21. 16:49

Pénteken kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vására, amelynek díszvendége az idén ismét Magyarország.

A kizárólagos partnerországi státusz révén a vásárt a magyar nemzeti pavilonban nyitották meg, a szalagot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter német kollégájával, Christian Schmidt szövetségi mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel és Michael Müllerrel, Berlin kormányzó polgármesterével vágta át.

A csaknem 1700 négyzetméteres magyar standon 33 kiállító mutatkozik be, természetes, jó minőségű és genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes élelmiszerekkel - mondta a miniszter.

A kiállítók új üzleti lehetőségekre is számítanak - tette hozzá Fazekas Sándor a hivatalos megnyitó után egy nemzetközi sajtóbeszélgetésen, rámutatva, hogy Németország a magyar mezőgazdasági cikkek és élelmiszerek legnagyobb külföldi felvevőpiaca, az export tavaly az előzetes számítások szerint elérte az 1,3 milliárd eurót (mintegy 400 milliárd forintot), ami 50 százalékos növekedés az öt évvel korábbihoz képest.
Kiemelte, hogy a mezőgazdaság kibocsátása a hazai össztermék (GDP) 4,7 százalékát teszi ki, és 0,6 százalékponttal járult hozzá a tavaly első háromnegyedévi, 2,1 százalékos GDP-növekedéshez, ami meghaladja a gépgyártás és az autógyártás hozzájárulását.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország a világon elsőként rögzítette alkotmányában, hogy tilos a génmódosított szervezetek használata a köztermesztésben, és az IGW keretében megrendezendő Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA)- amelynek legfontosabb témája a vízhez való hozzájutás és mezőgazdaság összefüggései - azt az álláspontot képviseli majd, hogy a vízhiányra nem lehet megoldás a GMO használatának elterjesztése.

Az agrárminiszterek csúcstalálkozójának nevezett fórum is jelzi, hogy az IGW az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma. Ezzel kapcsolatban Fazekas Sándor elmondta, hogy kétoldalú megbeszélést folytat mások mellett holland, észt és szaúd-arábiai miniszterkollégájával, Christian Schmidttel pedig magyar-német megállapodást írnak alá a gazdaság és a mindennapi élet egyre több területét átható digitalizáció mezőgazdasági vonatkozásaival kapcsolatos együttműködésről.

Az IGW-t az idén 82. alkalommal rendezik meg. A 118 ezer négyzetméteren berendezett vásáron 66 országból 1650 kiállító vesz részt. A január 29-ig tartó rendezvényre a szervezők várakozásai szerint 400 ezren látogatnak el, köztük 100 ezer szakmai vendég. Magyarország az idén 45. alkalommal vesz részt az ágazat vezető kiállításán, és 2010 után már másodszor nyerte el a partnerországi tisztséget.