Magyarország első digitális kiállítóhelye nyílik a Párisi Udvarban

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. július 06. 16:55

Július 7-én Budapesten a Párisi Udvarban nyílik Magyarország első immerzív, digitális művészeti kiállítóhelye, a Cinema Mystica. A mai sajtóbejáráson mi is részt vettünk.

„Ez a kiállítás a digitális művészet és szakralitás ötvözése” – foglalta össze a látványosság lényegét Vigh Dávid, a Cinema Mystica művészeti vezetője, a kiállítás kurátora.

Lehet a digitális művészet vizionárius? Közvetíthet szakrális tartalmakat? A technológia válhat-e alázatossá egy magasabb rendű cél érdekében? Hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a transzformatív tartalmak gyártásban? Ezekre a kérdésekre a látvány ad majd választ.

cinemamystica

A Cinema Mystica 10 termében 20 interaktív digitális művészeti installáció vár bennünket július 7-től

Fotó: Irházi János/Turizmus.com

Ennél azonban egyszerűbb és érthetőbb annak elmagyarázása, miért is immerzív a kiállítás? Mert a látogató az érzékszervi utazás során elmerülhet a fények, hangok, grafikák nyújtotta művészet világában. Az immerzió a kiállítás összefüggésében továbbá a bejárható vagy körbejárható tereket, objektumokat és ezek sorozatát jelenti, ahol a képi- és a hangélmény 360°-os, háromdimenziós. Az immerzív élmény során a néző a műalkotás aktív vagy passzív részesévé válik, ezzel átlépve a klasszikus művészet által évezredek óta meghúzott határokat.S ahogy mi is megtapasztaltuk, az elénk táruló digitális „mesék” rövid idő alatt beszippantanak, az ember hajlamos lesz a fényekkel együtt forogni a teremben, vagy követni a grafikákat, hogy aztán kilépve érezze, kell egy perc semmibe bámulás, hogy az érzékszerveink lecsillapodjanak, felkészüljenek a következő teremben vetített installációra. Pontosan úgy, ahogy az alkotók vallják: a kiállítóterek átalakulnak misztikus világokká, ahol elmosódnak a határok a valóság és a vízió között, ahol a néző részesévé válik az alkotásnak. Túlzás nélkül is belebódulnak a látogatók az élményekbe, hisz 10 teremben 20 interaktív digitális művészeti installáció vár bennünket a kiállítótérben. Vigh Dávid azt is megjegyezte, céljuk, hogy a technika ne vegye el a látványt, az üzenetet, ezért újragondolták a technológia és a művészet kapcsolatát.

cinemamystica

A Cinema Mystica művészei között hazai és külföldi alkotók egyaránt szerepelnek, többségükben a Global Illumination alkotói

Fotó: Irházi János/Turizmus.com

A Cinema Mystica művészei között hazai és külföldi alkotók egyaránt szerepelnek, többségükben a Global Illumination alkotói közösség tagjai közül kerültek és valósították meg a régóta kitűzött víziót. A Global Illumination egy szabadúszókból álló kreatív műhely, ahol hasonló érdeklődésű, de különböző skillsettel rendelkező művészek energiái adódnak össze. A kollektíva formátum lehetőséget ad arra, hogy az egyéni kereteket túlszárnyalva, komplex, ugyanakkor egyedi alkotásokat hozzanak létre. A kiállított alkotások többsége valódi csapatmunka. A koncepciótól az animációs tartalmakon át a fizikai megvalósításig az alkotók tudatosan a kollektív alkotás erejét hívták újra életre. A GI portfólió a nagyléptékű mapping projektektől a szcenikai terveken, digitális műalkotásokon a kísérleti rövidfilmekig igen változatos.

A sajtóbejáráson elhangzott, a Cinema Mystica több lesz, mint egy izgalmas és egyedi látványosság a belvárosban. Szeretnék, hogy hosszú távon egy digitális alkotótér alakuljon ki a művészek számára, egy platform, egy hub, ahol művészetről, digitalizációról, új műszaki megoldásokról beszélgethetnek.

cinemamystica

A teljes árú, online vagy a helyszínen megvásárolt felnőtt belépő 5.800 Ft a kiállításra

Fotó: Irházi János/Turizmus.com

A „titokzatos mozi” máris megmozgatta a digitális alkotókat, mert ahogy megtudtuk, az elmúlt hetekben többen is bekukkantottak, hogy mi készül a Párisi Udvarban.

A teljes árú, online vagy a helyszínen megvásárolt felnőtt belépő 5.800 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 4.400, gyereknek 3-12 éves kor között 3.500 Ft. A családi (két felnőtt, két 12 év alatti gyerek) jegy 14.800 forintért vásárolható, tíz fős csoportnak pedig 44.000 forint a jegy.