Magyarország fürdőgyógyászati nagyhatalom

Forrás: turizmus.com

 2018. december 04. 19:16

Szegeden, a Hunguest Hotel Forrás konferenciatermében, december 4-én kezdetét vette a Magyar Fürdőszövetség évi rendes közgyűlése
A tisztújítás óta első közgyűlését tartja a Magyar Fürdőszövetség.

A pulpitusnál Boros László Attila a Magyar Fürdőszövetség elnöke, mellette a házigazda, a  Hunguest Hotel Forrás igazgatója, Szabó Mihály.

Fotó: turizmus.com

Elnöki beszámolójában Boros László Attila elmondta többek között, hogy a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével párhuzamosan lobbiznak azért, hogy, a vendéglátáshoz hasonlóan mérsékeljék mind a szálláshelyek (jelenleg 18 %-os), mind a fürdők (jelenleg 27 %-os) áfáját. A cél az, hogy a turizmus ágazat ne legyen az áfa által széttagolva, különösen úgy, hogy a szálláshelyek és a fürdők nagyon sok helyen fizikailag is egy egységet alkotnak.
Elhangzott, hogy a Fürdőszövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál kezdeményezte: hozzanak létre egy támogatási alapot a fürdők energetikai korszerűsítésére. Az elnök jelezte, a tárca nyitottnak mutatkozik arra, hogy megfontolják, miként tudnának támogatást nyújtani hőszivattyúk, hőcserélők, vagy napelemes rendszerek beruházásához.
Az elnök elmondta azt is, hogy partnerséget ajánlottak a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, a fürdők (s nem a fürdőlátogató személyek) naprakész adatszolgáltatásának létrehozásához, ugyanis, ma, sem a forgalomról, sem a bevételekről, sem a költségekről nem állnak rendelkezésre naprakész adatok.
Ugyancsak az MTÜ a Fürdőszövetség partnere, abban a kezdeményezésben, hogy a fürdők saját marketing kommunikációjukban erősítik, segítik az országmárka népszerűsítését, cserében, a nemzeti marketing szervezet a saját megjelenéseiben népszerűsíti a fürdők akcióit, üzeneteit.
Boros László Attila beszámolt arról is, hogy a szövetség részt vesz az ESPA európai méretű epidemiológiai felmérésében. A nemzetközi felmérés még folyik, de az már most nyilvánvaló, hogy Magyarország nem csak a mérteihez viszonyítva, hanem az abszolút számokat tekintve is nagyhatalom a fürdőgyógyászati kezelésekben.
Az elnök jólesően nyugtázta, hogy rendkívül sikeres volt mind a Fürdők Éjszakája, mind a Szaunázók Hétvégéje akció. Elmondta azt is, hogy, 2019-ben szerveznek két fürdőszakmai napot, amelyeken olyan témákat járnak majd körbe, mint például a beléptetőrendszerek, vagy a vízkezelés problémája.

A fürdőszövetségi közgyűlésre regisztrált, mintegy 150 résztvevő egy csoportja

Fotó: turizmus.com


A plenáris ülésről szólva az elnök szerkesztőségünknek úgy fogalmazott, hogy a tagság döntésének értelmében nem módosítanak, hanem fenntartják az SZMSZ-ben és az Alapszabályban eddig rögzített struktúrát.
A 2019. évi költségvetés elfogadásakor a tagdíjak differenciált mértékű emeléséről döntöttek. Az így keletkező többletbevételt a szövetség titkárságának megerősítésére, egy főállású munkaerő foglalkoztatására fordítják majd, hogy erősíteni tudják a szövetségi munka szolgáltató jellegét.
A szervezeti kérdések kapcsán Boros László Attila bemutatta a szövetség új főtitkárát, Balogh Zoltánt is.