Magyarország japán szemmel

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. május 27. 17:22

A keleti nyitás koncepciójával összhangban a Magyar Turizmus Zrt. a V4-együttműködésen túlmutatóan is törekszik az intenzív jelenlétre a távol-keleti piacokon.

Japán a világ 12. legnagyobb küldőpiaca, s a következő néhány évben a térségbe utazók számának több mint 30%-os növekedését valószínűsítik az előrejelzések. Az Európára szakosodott japán utazásszervezők szívesen választják Magyarországot a régiós kínálatból.

A Magyar Turizmus Zrt. japán képviselete több éve minden év elején esszépályázatot hirdet "Remembrance of Tour in Hungary" névvel. A keleti piacokon a siker kulcsa a keleti turisták igényeinek megismerése. A beérkezett pályaművekből értékes információk nyerhetők a japán turisták utazási szokásairól: mi az, amit kedvelnek hazánkban, mi vonzó számukra vagy éppen milyen negatív tapasztalatokat szereztek. A személyes ajánlások, őszinte élmények a turistáktól sokkal könnyebben eljutnak a potenciális utazóközönséghez, s ez különösen igaz a japán piac esetében. Ebben az évben a beérkezett pályaműveket a neves japán útikönyvíró, Ms. Hiromi OKISHIMA zsűrizte. A szerző többször járt Magyarországon, legutóbb április végén járt Budapesten és Tokajban. Könyvei több kiadást érnek meg, a legújabb, Wagamama Aruki (Walking as I like), Vienna, Budapest and Prague című könyve novemberben jelenik meg.

A prognózisok szerint Ázsia nemzetközi turizmusban betöltött szerepe növekedni fog az elkövetkező évtizedekben. Japánban elsősorban régiós szintű közös aktivitások során hívják fel a figyelmet a közép-európai országokra, hiszen a térségünket a japánok jellemzően több várost érintő körutakon keresik fel. A Visegrádi Négyekkel közösen Tokióban, Nagoyában és Osakában is sikeres üzletember-találkozókra került sor az elmúlt időszakban. Hazánk a japánok számára nagyon érdekes és kuriózumokkal teli úti célnak számít.