Magyarország legextrémebb vasalt útja nyílt meg Demjénben

Forrás: turizmus.com

 2022. március 09. 19:10

Elkészült Magyarország hetedik via ferrata helyszíne Demjénben; a település keleti erdős részén, Bányabérc-kőbányában található. A régi érseki kőbányák szikláin 11 vasalt útvonal várja az extrém természetjárókat a kezdőtől egészen a professzionális szintig.

Korábban történt

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 25 millió forintos támogatásával létrejött via ferrata a kivételes helyi adottságoknak köszönhetően hazánkban elsőként kínál F nehézségű pályát a különleges sportok szerelmeseinek.

Jó hír a kezdőknek, hogy a pályák mellett található kölcsönzőben a védőeszközök bérlésén felül akár túravezetést is kérhetnek.

Magyarországon eddig összesen hat helyen – Bódvarákón az Esztramos-hegyen, a Cuha-völgyben, Cseszneken, Felsőtárkányban a Kőközön, a Megyer-hegyi tengerszemnél és Tatabányán – lehetett via ferratán, azaz vasalt utakon kirándulni.

A régi érseki kőbányák szikláin 11 vasalt útvonal várja az extrém természetjárókat a kezdőtől egészen a professzionális szintig

Fotó: Aktív Magyarország

A Demjéni Via Ferrata pályákat a helyi önkormányzat tulajdonában lévő régi kőfejtőben alakították ki, melynek alkotó kőzete miocén kori vulkáni eredetű riolittufa. A 80 éve bezárt bánya nagy előnye, hogy itt nem robbantással, hanem hasítással történt a kőfejtés, tehát a szerkezet nincs szétrepedezve. Ezáltal a sima felületek kiválóan alkalmasak arra, hogy látványos és jól használható vasalt útrendszert építsenek ki rajta. Ennek köszönhető, hogy ez a terület már több éve közkedvelt helyszín a sziklamászók körében.Mivel a mászóutaknak különféle nehézségi fokozatai vannak, így az amatőr és a haladó szintű mászók is találnak tudásuknak megfelelő kihívást a területen, amely a falu központjából keleti irányban a Bányaélen keresztül, egy hangulatos tanösvénysétával érhető el.

A 33 m magas függőleges és áthajló falfelületekkel rendelkező kőfejtő vasaltút-rendszere úgy épül fel, hogy a sziklában 20 centimétertől akár 1 méter mélységig műgyantával ragasztott tartóvasak találhatók, melyekhez bilincsekkel 16 mm átmérőjű, minősített acélsodrony-köteleket rögzítettek.

Ez adja az alap vázát, illetve a vonalát a via ferrata útvonalnak, melyre karabinerekkel tudnak rákapcsolódni a mászók. Az előrehaladást szintén a falba épített lépővasak segítik, melyeket hozzávetőlegesen fél méter mélységig ragasztottak a kőbe. Az így létrejövő mászóút hossza eléri a 375 métert.

A via ferrata előtti Bánya-udvarban pihenő padok, asztalok, tűzrakóhelyek épültek néhány éve, melyek egyedi hangulatot kölcsönöznek a területnek. Parkolás pedig megoldott a faluban.

A demjéni útvonalakat a mászók térítésmentesen, saját felelősségre használhatják a szabályzat és a házirend betartása mellett. Kipróbálásukhoz nem kell semmilyen engedély, csupán kalandvágy, némi előzetes tapasztalat, illetve rendelkezni kell a kötelező szabványos védőfelszerelésekkel, melyek akár a helyszínen is bérelhetők. A kezdők és a bizonytalanok számára kötelező legalább egy alkalommal képzett túravezetővel teljesíteni az útvonalat.