Magyarország újraindult – Amazonasi vízitúra a Holt-Körösön

Forrás: turizmus.com

 2021. július 20. 13:38

A Körösök vidéke az evezés szerelmesei számára kötelező úti cél, de annak is érdemes pár órára kenut, kajakot vagy csónakot bérelnie, aki először próbálja ki, hogy milyen a parti élővilágot egy másik perspektívából szemlélni.

A Hármas-Körös és öt mellékfolyója egész évben számos felfedeznivalót tartogat a túrázók számára, ezek közül is kiemelkedik a Kákafoki-holtág.

A Körös folyó és hullámtere természetvédelmi terület, a Körös-Maros Nemzeti Park része. A közel 30 km hosszú Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös, köznyelven a Kákafoki- vagy Bikazugi-holtág a Hármas-Körös szabályozása során alakult ki. A holtág vízfelülete 200 hektár, ezzel Magyarország 5. legnagyobb állóvize. Ha kenut bérelnénk vagy szívesen vennék részt szakvezetésen, keressük fel a Körösvölgyi Látogatóközpontot, ahol számos programlehetőséggel és a vízitúrához szükséges eszközökkel várják a látogatókat.

A Holt-Körös Szarvas közelében

Fotó: 123rf.com

A szarvasi Holt-Körösön utazva azt gondolhatnánk, egy dél-amerikai őserdőben vagyunk, ugyanis az arborétumot alapító Bolza Pál gróf által telepített mocsári ciprusok a holtág sekélyebb vizében is előfordulnak. Csodálatos látványt nyújtanak vastag, a vízfelszín fölé érő gyökereikkel. Kacskaringós úton, fürdőzők mellett, a Víziszínház épületét elhagyva, a gyaloghíd alatt átevezve jutunk el a ciprusokig.

A holtág közepén a Millenniumi emlékmű, a jobb partján a Bolza-kastély, bal oldalon pedig a Szarvasi Arborétum található. Ha egy kis időre felcserélnénk a vizet a szárazföldre, a Csáky-kastély egykori kertjében, az évszázados fákkal teli Anna-ligetben található Körösvölgyi Állatpark tökéletes megállóhely.