Magyarország újraindult – Barangolások a Pilisi Parkerdőben

Forrás: turizmus.com

 2021. július 19. 18:33

A Pilisi Parkerdő az ország leglátogatottabb erdeinek fenntartója, területén évi 25 millió feletti látogatószámmal. Frekventált kiránduló- és túracélpontokkal rendelkezik, turisztikai kínálata számos újdonsággal bővült.

A parkerdő „karácsonyi ajándéka" a Fekete István tanösvény átadása volt a Kis-Hárs hegyen, 2020 decemberében. A közel 800 méter hosszú tanösvény a Széher úttól a Hárs-hegyi-nyeregig vezet. Az útvonalon öt, QR-kóddal is ellátott interaktív ismeretterjesztő táblát helyeztek el.

A Magyar Természetjáró Szövetség és a Pilisi Parkerdő konzorciumban végrehajtott, 30 millió forint értékű zöldterületi fejlesztése révén a nyár elején tematikus játszóteret, valamint szabadtéri fitneszparkot avattak a Hűvösvölgyi Nagyréten.A szintén nagy népszerűségnek örvendő Budakeszi Arborétum új kulturális és szellemi értékekkel gazdagodott: júniusban II. János Pál pápának állítottak emlékkeresztet és a látogatókat fogadó székelykaput emeltek.

Budapest XVI. kerületében, a Naplás-tónál a kerületi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében megvalósított kilátót adtak át június közepén. A fagerendákból álló, 27 méter magas építmény jól illeszkedik a környezetbe és páratlan 360°-os panorámát nyújt.

Az elmúlt években a térség egyik legnépszerűbb turisztikai csomópontjává vált Hidegvölgyi Pihenőhelyen június végétől új, négy évszakos pihenő szolgálja a kirándulókat.

A megújult Anna-lak

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumban megvalósuló fejlesztések részeként az idei évben 24 forrás felújítására is sor kerül a Parkerdő területén. Ezek egyike a visegrádi Apátkúti-völgyben található Kaán Károly-forrás, a munkálatok az odavezető út renoválására is kiterjedtek. Megújult környezet várja a szomjas kirándulókat a Lajos-forrásnál is, Szentendre határában.Három erdei szálláshely, a Budakeszi Arborétumban található faház, a kőhegyi Czibulka János Menedékház és a Telki közelében elhelyezkedő Anna-lak korszerűsítő felújításokon esett át.A Pilis és a Visegrádi-hegység aktív turisztikai kínálata folyamatosan bővül, 2022-ig közel 75 kilométer biciklizésre alkalmas erdei út újul meg, e-kerékpárbérlő-rendszer épül ki, fejlesztik a visegrádi Nagyvillám sípálya szolgáltatásait.