Magyarország újraindult – Belföldi kalandozások vezetett túrákon

Forrás: turizmus.com

 2021. május 13. 14:50

Hazánk népszerű és kevésbé ismert látnivalóinak felfedezéséhez a vidéken tevékenykedő idegenvezetők országszerte izgalmas programokat dolgoztak ki. Őket támogatta a Magyar Turisztikai Ügynökség 2020-ban kiírt idegenvezető pályázata.

A pályázat egyik nyertese a 2017-ben az Év Idegenvezetője címmel kitüntetett Molnár Attila váci lakosként minden alkalmat megragad a környék attrakcióinak népszerűsítésére. A „Magyarországot megismerni kötelesség, megismertetni küldetés” mottó jegyében dolgozó szakember Tematikus turisztikai útvonalak a Börzsöny hegységben című pályázatában is erre a vidékre kalauzol.

Molnár Attila

Fotó: saját fotó

A Börzsöny kincsei elnevezésű tematikus útvonal komplex élményt kínál, aktív kikapcsolódási lehetőséget, kulturális és gasztronómiai élményeket egyaránt tartalmaz. A körtúra Szobról indul és ide is érkezik, autóbuszos, kisvonatos, gyalogos kombinált kirándulás. A résztvevők a túra során felkeresik az ipolydamásdi vár romjait, Nagybörzsöny templomait, alkotóműhelyeit, ugyanitt lekvárkóstolón vehetnek részt. A kisvasutazást követően gyalogtúra következik az Alpokkal vetekedő panorámát kínáló Kopasz-hegyre. A kirándulást márianosztrai börtön, valamint a Magyarok Nagyasszonya-bazilika megtekintése zárja.

A másik, Nacsapéreg Light Tour elnevezésű kerékpáros körtúra a fővárosból vonattal is kényelmesen megközelíthető Kismarosról indul, vadregényes útvonala Börzsönyligetet, a Csömöle-völgyet, Nacsapéreget érinti. A 10 kilométeres táv izgalmas, de kevés szintemelkedést tartalmaz, gyalogosan is bejárható.

Miközben a történelmi hangulatú belvárost is kedveli, Molnár Attilának Vácott a hosszú, érintetlen és vadregényes Duna-part a kedvence, a Kompkötő-szigettel, a Buki-horgásztóval, a Gombás-patak torkolatával. Az egyházi emlékek, a kőből készült diadalív, a „váci múmiák” és a Sajdik-gyűjtemény felkeresését is kihagyhatatlannak tartja, csakúgy, mint a felkapaszkodást a Naszály tömbjére.