Magyarország újraindult – Boros legek a legrégebbitől a legnagyobbig

Forrás: turizmus.com

 2021. július 13. 15:09

Legnagyobb, legizgalmasabb, legrégebbi. Hat különleges attrakció Magyarország borvidékeiről, amelyekért mindenképpen érdemes felkerekedniük a bor iránt érdeklődőknek – a bor.hu gyűjtése alapján.

A leghíresebb pince – Tokaj

A Hétszőlő Szőlőbirtok Tokaj főterén található Rákóczi-pincéje nem véletlenül kapta nevét a Rákócziaktól, a fejedelmi család több tagja is birtokolta a várost a 17. században és a pince első írásos említései is ehhez az időszakhoz köthetők. A pince és a fölötte tornyosuló udvarház története mindazonáltal még korábbra nyúlik vissza. Az pedig szinte egészen bizonyos, hogy a komplexumhoz tartozó lovagteremben, a borvidék legnagyobb föld alatti termében választották meg 1526-ban Szapolyai Jánost királlyá.

A Rákóczi-pince lovagterme

Fotó: Hétszőlő

A 17-18. században itt zajlik a tokaji borkereskedelem jelentős része, ezt számos korabeli oklevél, ábrázolás igazolja. Ez a gazdag múlt elevenedik meg azok számára, akik vezetett borbemutatók, egyéb boros rendezvények, esetleg egy esküvő alkalmával eljutnak a Rákóczi Pincébe.

 

A legmagasabban fekvő szőlők – Eger

Miközben hazánkban nemigen találni szőlőt 350 méter felett, az egri Nagy-Eged hegyen 500 méteres magasságban is szüretelnek. További különlegessége a területnek, hogy bár a borvidék szinte teljes egészében vulkanikus eredetű, itt az alapkőzet üledékes mészkő.

A Nagy-Eged hegy Eger határában

Fotó: bor.hu

A hegy három óra alatt oda-vissza megmászható az Eger belvárosától négy km-re induló természet- és tájismereti tanösvényen. A természetvédelmi területet bejárva gazdag állat- és növényvilággal találkozhatunk, a tetőről pedig páratlan panoráma tárul elénk Egerre, a Bükkre, tiszta időben pedig még a Mátrát és a Tisza-tó csillogó víztükrét is látni. A visszaút a déli oldalon, szőlőskertek között vezet.

 

A legkülönlegesebb szőlőskert – Budapest

Budafokon, a központtól mindössze egy km-re található a Soós István Borászati Technikum és Szakképző iskola tangazdasága a hozzá tartozó szőlőskerttel. Ennek a négyhektáros területnek köszönhetően Bécs mellett az európai fővárosok közül még Budapest mondhatja el magáról, hogy határain belül hivatalosan szőlőtermesztés és borkészítés zajlik.

Budafok Borváros

Fotó: bor.hu

Hétköznapokon munkaidőben, illetve rendezvények idején sétálhatunk a kertben, a mintaboltban pedig bort vásárolhatunk.

 

A legnagyobb összefüggő pincefalu Európában – Hajós

Legalább egy fénykép erejéig valószínűleg már minden borrajongó találkozott a pincefalu fehérre meszelt, füzérként egymásba kapaszkodó présházaival. Hajóson 24 utcában összesen 1200 van belőlük, mintegy tucatnyi szinte egész évben várja a turistákat palackos boraival.

A hajósi pincefalu

Fotó: 123rf.com

Ha mindet kipipáltuk, nézzünk át a szomszédos Császártöltésre, ahol további 600 pince vár ránk.

 

A legkülönlegesebb pincesor – Cák

A Soproni borvidék, egyben Magyarország egyik legérdekesebb boros színfoltja az alpokaljai Cák falu melletti gesztenyésben elterülő pincesor. A 19. században épült mintegy 20 hófehérre meszelt, zsúpfedeles présházból nyolcat a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága korábban felújított, ezek ma skanzenként üzemelnek.

Cáki pincesor

Fotó: bor.hu

Maga a pincesor bármikor megtekinthető, a házakba bemenni tavasztól őszig lehet, bent lehetőség van a helyi borok megízlelésére, sőt, csoportoknak a cáki gazdák szívesen tartanak bővebb kóstolót is a mesébe illő kulisszák között.

 

A legizgalmasabb bormúzeum – Villány

Az egyik legrégebbi és legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező bormúzeum a villányi. A tárlatnak otthont adó épület 300 éves, többek között Teleki Zsigmond híres szőlőnemesítő is birtokolta, az első világháború vége óta funkcionál bormúzeumként.

A villányi bormúzeum

Fotó: bor.hu

A több száz tárgy a szőlőtelepítéstől a növényvédelmen át a palackozásig mutatja be a borkészítés mikéntjét, történetét. A szó szerint legnagyobb látványosság a 3,5 tonnás francia félautomata palackozó az 1940-es évekből. Külön említést érdemelnek még a 19. századi faprések, amelyekből komoly gyűjtemény jött össze. Egész évben nyitva tartanak, csoportoknak az ingyenes idegenvezetés miatt érdemes előre bejelentkezniük.