Magyarország újraindult – Családbarát strandfejlesztések a vízpartokon

Forrás: turizmus.com

 2021. június 28. 10:02

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-ben elindított fejlesztési programja keretében eddig négy ütemben, több mint 11,55 milliárd forintos támogatással, 114 szabadvízi strand újult meg a Balatonnál, a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál.

Az egységes és versenyképes kínálat kialakítása mellett a helyszíneken kiemelt figyelmet fordítanak a családbarát, valamint akadálymentesített terek létesítésére. A fejlesztések során ezért baba-mama szobákat, pelenkázókat, gyerekbarát mosdókat és öltözőket hoznak létre, a vizet és a vízpartot gyerekbaráttá teszik, kialakítják a biztonságos vízbejutás feltételeit. Játszótereket építenek, megoldják az árnyékolást, vízi játékokat telepítenek. Íme, néhány példa a megújult strandokra.

A 200 méter hosszú, homokos-kavicsos parttal rendelkező Nagymaros Szabadstrand a Kisfaludy-program közel 120 millió forintos támogatása révén korszerűsödött. Játszótér, strandröplabda- és strandfoci pálya, baba-mama szoba létesült, homokos napozórészt lehet élvezni. Elektromos töltők, wifi, kerékpártároló növeli a komfortot.

A Poroszlói Szabadstrand csendes, sekély vizű partszakaszát különösen kedvelik a kisgyerekes családok. A Kisfaludy-program mintegy 100 millió forintos támogatását felhasználva a fürdőhely infrastruktúráját teljeskörűen korszerűsítették, családbarát kényelmi szolgáltatásokat, játszóteret, vízi játékokat alakítottak ki. A projekt során nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre, a terület esztétikai egységesítésére és az infokommunikációs fejlesztésekre.

A fejlesztésnek köszönhetően még több aktív élményt kínál a főváros közelében a Lupa-tó

Fotó: Lupa Beach

A budakalászi Lupa-tó és környéke a 140 millió forintos támogatásnak köszönhetően családbarát, rekreációs és aktív turisztikai élményelemekkel, infrastrukturális és kényelmi fejlesztésekkel gazdagodik. Többek között kalandparkot, horgászhelyeket, stégeket építenek ki, javítják a kerékpáros megközelíthetőséget, wifi, érintésmentes fizetés és korszerű közvilágítás várja a vendégeket.