Magyarország újraindult – Élményteli kerékpártúrák kezdőknek és haladóknak

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 23. 12:31

Az elmúlt években végrehajtott kerékpáros fejlesztéseknek köszönhetően egyre élménytelibb és biztonságosabb a kerékpározás Magyarországon.

Az ország több helyszínén frissen aszfaltozott útszakaszok kanyarognak, máshol jelenleg is zajlanak a beruházások. Épül a Budapest-Balaton kerékpárút, megújul a Balatoni Bringakör, folynak a munkálatok Tokaj környékén. Új útszakasz épült többek között Mórahalom határában, Sármelléken, Zalaszentgróton. Budapest és Ipolydamásd között is biztonságos kerékpárúton lehet már tekerni.

Dunakilitiről kiindulva, Mosonmagyaróvár, Máriakálnok és Dunasziget érintésével varázslatos körtúra tehető. Nagy szintemelkedéssel nem kell számolni, az érintetlen természetben viszont hosszasan lehet gyönyörködni. Útközben egyebek mellett Mosonmagyaróvár vára és a máriakálnoki Sarlós Boldogasszony-kegykápolna is megtekinthető.

Eger környékének csodái tárulnak fel az Egri vártól induló, Egerszalókot, Verpelét, Tarnaszentmáriát és Egerszólátot érintő körtúra során. Az útvonal bejárása közben számos megálló beiktatható, például Egerszalókon a fürdőben és a Sódombnál, Verpelét vulkáni képződményeinél vagy Eger nevezetességeinél.

A Zselic falusias hangulata ejti rabul a kerékpáros kirándulókat a Kaposvárról Szennán át Zselickisfaludig vezető túrán. A kis falvak és a zöldellő erdei utak felfedezése után a helyi finomságokat is meg kell kóstolni!

Az Által-ér völgyi kerékpárút Tatabánya és Tata között vezető szakasza lett 2020-ban az Év Kerékpárútja

Fotó: Aktív Magyarország

Az Által-ér völgyi kerékpárút Tatabánya és Tata között vezető szakaszát 2020-ban az Év Kerékpárútjának választották. Végigtekerése gyerekekkel is kitűnő program, több megálló beiktatható a kerékpáros tanösvény állomásainál, a vértesszőlősi régészeti bemutatóhelyen és a tatai Öreg-tó partján. Az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárúton keresztül a kamalduli remeteség majki műemlékegyüttese és az Oroszlányi Bányászati Múzeum érhető el.

A szépségeit leginkább a gyalogos és kerékpáros túrák során megmutató Őrség igazi paradicsom a kevéssé rutinos kerékpártúrázók számára is. A hat kijelölt bringaútvonal hossza 26-53 kilométer között változik, a kiindulási állomás Őriszentpéter. Határon átnyúló, vagy a szépséges tavakat érintő útvonalak egyaránt választhatók.