Magyarország újraindult – Ahol a kövek beszélnek

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 24. 18:20

Különleges értékeket őriznek, nemzeti parkjainknál mégis kevéssé ismertek a magyarországi geoparkok.

A kettő közötti lényegi különbség, hogy míg a nemzeti parkok elsősorban az „élő" természeti értékeket védik és mutatják be, a geoparkok a földtani, felszínalaktani különlegességekre fókuszálnak. Mindez nem jelenti azt, hogy a kettő között nincs átfedés.

A Bakony-Balaton Geopark szervezeti értelemben például a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság keretei közt működik, területe azonban túlnő a nemzeti parkén. Turisztikai kínálatában kiemelt szerepet kapnak az igazgatóság közelmúltban megújult látogatóhelyei (Lóczy-barlang Látogatóközpont, Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont), tanösvényei éppúgy, mint a geotúrák, melyek során okleveles geotúravezetők „bírják szóra a köveket" a Bakonyban, a Balaton-felvidéken, vagy éppen a Tapolcai-medencében. A kíváncsiak például szeptember 11-én a Fiúk a bányából geosétához csatlakozhatnak Ajkán.

A Bakony-Balaton Geopark 2012 óta tagja a Globális Geopark Hálózatnak.

Hegyestűn egy hajdani vulkán belsejében sétálhatunk

Fotó: MTÜ

A Novohrad-Nógrád Geopark a világ első, már megalakulásakor is határon átnyúló UNESCO Globális Geoparkja, amely Magyarországon 64, Szlovákiában 28 települést foglal magában. Akár az év 365 napjára elegendő geoturisztikai kínálat várja itt a látogatókat. A kazári riolittufa képződmények, a sokemelet magasságban található kishartyáni kőlyukoldal, a páratlan látványt nyújtó Morgó-gödör Nemtiben, a Szent László-hasadék Mátraverebély-Szentkúton, vagy éppen a Palóc Grand Canyonként emlegetett Páris-patak szurdokvölgye Nógrádszakálon csak néhány az egyedi látványt és kihívást jelentő több mint száz aktív turisztikai programhelyszín közül.

Aki az épített örökségre és a térség hagyományaira is kíváncsi, azt a geopark várromjai és a települések bájos parasztportái csalogathatják, többek között Hollókőre, Kazárra vagy Kozárdra.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál holografikus bemutatóval idézik meg az ősi állatokat

Fotó: BNPI

A Palóc Pompei-ként ismert Ipolytarnóci Ősmaradványoknál holografikus bemutatóval, lombkorona sétánnyal és különleges vezetett geológiai túrákkal várják az érdeklődőket. A geopark kínálata az egyéni vendégek számára is élményszerűen felfedezhető, de az Eresztvényi Látogatóközpontban és a Geocsodák Házában akár túravezető is igényelhető a térség felfedezéséhez. Érdemes kipróbálni a palóc népi gasztronómia különlegességeit, melyek a nemzetközi GEOFood védjeggyel elismert éttermekben is megkóstolhatók.