Magyarország újraindult – Szórakoztató időutazás a hazai skanzenekben

Forrás: turizmus.com

 2021. július 06. 16:49

Friss programokkal várják a látogatókat az időutazásra hívó, elődeink hétköznapjaiba és életmódjába betekintést engedő skanzenek.

A Skanzen, azaz a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma, ahol több állandó és tematikus kiállítás várja a látogatókat. A gazdag kínálat megismerésére a nyár folyamán minden második héten tematikus bringatúrákat indítanak (gyerektúra, malomtúra, Az emberélet határai túra), ezeken előzetes regisztrációval lehet részt venni. A tavaly elkezdődött, Határtalan skanzen című tematikus évük idén is folytatódik, bemutatva, milyenek voltak a trianoni döntés utáni hétköznapok.

Tisztaszoba a Skanzen egyik falusi portáján

Fotó: mtu.gov.hu

Irodalmi játszóösvény létesült az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban, állomásain egy irodalmi műből vett idézet és ehhez kapcsolódó játék szórakoztatja az érdeklődőket. Az emlékparkban május végén egy új, a hunok régészeti hagyatékát bemutató kiállítás is megnyitotta kapuit, Arany, Ezüst, Vas címmel. Az augusztus 7-ig látogatható kiállítás több téma köré csoportosítva mutatja be a népcsoportot. Augusztus 7-én Dinnye napra, augusztus 20-án a hagyományos Szent István-napi rendezvényre hívják az útra kelőket.

Júliustól újra élvezhetők a bölénytúrával egybekötött tárlatvezetések az őrségi Népi Műemlékegyüttesben, Szalafő-Pityeszeren. A szakvezetési díj ellenében látogatható programokat augusztus végéig minden hétfőn megtartják, lehetőséget adva a porták épületeinek, lakóik hagyományos életmódjának és kulturális örökségének megismerésére. Júliustól a kézműves programok és az Őrségi Nemzeti Park garantált túrái is elindultak.

Az egykori XV-ös aknaüzem területén alakították ki a Tatabányai Múzeum Bányászati és Ipari Skanzenjét. A régi bányaüzem épületegyüttesét, irodáit, szabadtéri gépbemutatót, kiállításokat lehet itt megtekinteni, az egykori tatabányai bányászkolóniák jellegzetes lakóépületei, két iskolaterem, valamint kisipari műhelyek mellett. A skanzenben a nyár folyamán ingyenes előadásokat, fotótábort tartanak, a múzeum augusztus végén kocsmatúrára hív, Múlt App elnevezésű, történelmi applikációjuk július közepén mutatkozik be.