Magyarország újraindult: A top 5 leglátványosabb hazai túraútvonal

Forrás: turizmus.com

 2021. június 24. 20:00

A hazai tájakon barangolókra izgalmas és mesés panorámát kínáló túraútvonalak várnak.

A Pilisszentlászló és Visegrád között kanyargó, körtúraként is bejárható Spartacus-ösvény a Visegrádi-hegység egyik leghíresebb útvonala. Az 1930-as években létesített vadászösvény csupán néhány éve lett a turistáké. A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén vezető útvonal keskeny és néhány helyen kitett, de nagy szintemelkedésekre nem kell számítani. A táj szépségei, a Dunára és a Dunakanyar hegyoldalaira nyíló panoráma lebilincselő.

A Badacsonyt végigjáró körtúra szintén mesés kilátást ígér. Már a Bujdosók lépcsőjéig vezető út is igazi „wow" élményt kínál és romantikus helyszínek, különleges geológiai formák (kőzsákok és kőtengerek) mentén halad, az igazi csoda azonban a 464 lépcsőfok megmászása után kezdődik: a Balaton szépségében több kilátóponton, valamint a Kisfaludy-kilátóba felkapaszkodva lehet gyönyörködni.

Izzasztó felkapaszkodni a Bujdosók lépcsőjén

Fotó: turizmus.com

Más jellegű élményt nyújt az Óbányai-völgy a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben. Az Óbánya és Kisújbánya közt húzódó völgyet választó túrázókra a fák hűvös árnyékában izgalmas kalandok várnak, hiszen az útvonal néhány helyen a patak medrében vezet. A két fő látványosság, a Csepegő-szikla és a lépcsőzetes, megdőlt köveken csobogó Ferde-vízesés Óbányáról gyorsan elérhető. A Cigány-hegyen álló kilátóból a Zengő, a Misina és a Villányi-hegység látványa élvezhető.

A Bélapátfalva felett magasodó Bél-kő ormai egyszerre meghökkentőek, szépségesek és monumentálisak. A Bükk nyugati részén emelkedő, legyalult tetejű óriás izgalmas kirándulást kínál, gyerekekkel különösen ajánlott. A Bél-kő tanösvényen végighaladva egyetlen érdekes helyszín sem marad ki, a hegy földtani felépítés, élővilága, a sziklák titkai egyaránt megismerhetők.

A Gántra kiruccanók ugyan legtöbbször a Bauxittörténeti Parkot választják úti célnak, érdemes a faluval szemben lévő dombok szépségét és elhagyatott bányáit is felkeresni. A vörös, marsbeli táj gyerekekkel kihagyhatatlan, egyes helyszíneken megkövült csigák tucatjait találni.