Magyarország újraindult − Jól alakulnak a számok a pünkösdi hosszú hétvégére

Forrás: turizmus.com

 2021. május 20. 18:08

Az eddig regisztrált 204 ezer pünkösdi vendégéjszaka-foglalás azt mutatja, a legtöbben alig várják, hogy útnak induljanak és felfedezzék elsősorban a késő tavaszi Balaton térségét.

Az idei pünkösdi hosszú hétvégén − a korlátozások enyhítése után − védettségi igazolvány birtokában szinte már olyan szabadon utazhatunk az országban, mint ahogyan azt tettük a koronavírus előtti békeidőkben.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján a szálláshelyekhez 204 ezer vendégéjszakára érkezett foglalás eddig a pünkösdi hosszú hétvégére, s ezek 81%-a belföldiektől származik.

A turisztikai térségek közül a legnépszerűbb most is a Balaton, az összes vendégéjszaka foglalás 27%-a oda érkezett, ezt követi Mátra−Bükk a vendégéjszakák 10%-ával, majd Budapest környéke (7%), illetve Bük−Sárvár és Debrecen és térsége (6%).

A vendégéjszaka-foglalások legnagyobb arányban, 66%-ban a szállodákba érkeztek, ezt követik a magán- és egyéb szálláshelyek 12%-kal, bár itt árnyalja a képet, hogy a hotelektől hamarabb érkeznek be az adatok a rendszerbe − hívja fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség. 

Ha a települések sorrendjét nézzük, akkor az első Budapest, az összes vendégéjszaka-foglalás 12%-a ide érkezett. A fővárost a foglalások száma alapján Zalakaros, Hévíz, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, majd Bük követi, illetve a top 10 településben helyet kap még Győr, Nyíregyháza, Siófok és Sárvár is.

Szépkilátó Balatongyöröknél. A turisztikai térségek közül pünkösdkor is a Balaton a legnépszerűbb

Fotó: MTÜ

Összehasonlításként 2020-ban a pünkösdi hosszú hétvégén, május 29−31-én 150 ezer vendégéjszaka realizálódott a hazai szálláshelyeken, ezeknek 94%-a belföldiektől származott. A legnépszerűbb térségek megegyeznek az idei előfoglalások alapján kialakult sorrenddel.

Mivel pünkösd gyakorta nyári meleggel érkezik, sokan vízparti helyszínt választanak. A hajózás szerelmesei ne hagyják ki a Balaton-parti települések sétahajós útjait, a gasztrokalandokra vágyók pedig felkereshetik a Káli-medence kedves falvait, lankás tájait és barátságos vendéglátóhelyeit.

Kiváló úti cél lehet a Tisza-tó, amely a tavaly nyáron átadott kerékpáros hídnak köszönhetően teljes egészében körbetekerhető, a családosoknak pedig nagy élmény a Tisza-tavi Ökocentrum, amely lélegzetelállító módon mutatja be a tó élővilágát. A létesítmény víz alatti folyosóján óriási vizák is megfigyelhetők az üvegen keresztül.