Magyarország újraindult – Kastélyok, várak és legendák

Forrás: turizmus.com

 2021. június 13. 09:54

A hazai örökségvédelmi helyszíneket évről évre több látogató fedezi fel. A múltat megidéző programok tovább növelik a kastélyok és várak népszerűségét.

Újraindultak az „Élő kastély” tárlatvezetések az Esterházy-kastély főúri enteriőr termeiben Pápán. A nyitvatartási időben 30 percenként induló program résztvevői megismerhetik a barokk főúri élet hétköznapjait. Lehetőség van arra is, hogy a 6-12 éves gyerekek barokk ruhakülönlegességekben induljanak a tárlatvezetésre, a barokk ruhás fotózás szintén válaszható.

A gyulai Almásy-kastély szolgáltatásai közül elsőként a két szabadulószoba (a családokra hangolt Rejtély a kastélyban, valamint a 16 éven felülieknek szóló Boszorkányos bátorságpróba) indult újra. Kastélybelépővel látogatható, népszerű garantált programjaikat is élvezhetik már a látogatók: a pincetárlatot, a 19. századi öltözködésről, vagy épp a grófi passziókról szóló előadásokat. Az Almásy-kastély legújabb nagy slágere a szombat esténkénti gyertyafényes tárlatvezetés, melynek különlegességét a 19. századi esti fényviszonyok közötti látogatás mellett a gyulai ízek kóstolója adja.

A gyulai Almásy-kastélyban két izgalmas szabadulószoba is várja a látogatókat

Fotó: Visitgyula.com

A Gyulai várban szombatonként kovácsműhely működik, solymászbemutatót, tárlatvezetést tartanak. Különleges program az 1566-os ostromról szóló előadás.

A hazánk legszebb erődítményei közé sorolt Boldogkő várában minden szombaton és vasárnap udvarhölgyek tartanak tárlatvezetést. A Kóborlovagok lovagipárbaj-előadással szórakoztatnak, az itt látott fegyverek kézbevételére a Fegyvertapogatón nyílik lehetőség. A programok belépőjeggyel látogathatók.

Látogatóbarát úti céllá vált Szádvár romterülete is az Aggteleki Nemzeti Park területén. A május végén átadott fejlesztés során új látogatói útvonalat alakítottak ki. A kirándulókat az ország legnagyobb várbeli tereplépcsője, kilátópontok, gyilokjáró, több piknikpont várja itt. A beruházást a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) hajtotta végre.