Magyarország újraindult – Kolodko-szobrok a Főkukactól az Anyám tyúkjáig

Forrás: turizmus.com

 2021. július 16. 13:47

A Kolodko-szobrok rajongótáborának növekedése és a miniatűr bronzszobrok nyomába eredő, szervezett városnéző séták megjelenése jól mutatja, hogy nem csak a monumentális alkotásokból és a múlt kincseiből lehet turisztikai attrakció.

A szobrászatról rendhagyó módon gondolkodó Kolodko Mihály a lembergi (Lviv) akadémián tanult. Az ukrán–magyar művész Ungvár utcáin helyezte el első köztéri szobrait, melyek gyorsan népszerűek lettek. Első budapesti alkotása, Főkukac szobra Magyarországra költözése után született meg és kapott helyet a Halász utcánál, a Parlamenttel szemben.Ezt újabb alkotások követték, elkészült a halott mókus szobra, a 14 karátos autó, Breki, a Kockásfülű nyúl, a Rubik-kocka, az Üldögélő búvár, Houdini, a Minitank. Több szobor található a budai rakparton, Pest belvárosában és az Erzsébetvárosban, de Mekk Elekkel például a Széll Kálmán téren, Liszt Ferenc bronzszobrával Ferihegyen lehet találkozni. Az egyik legújabb alkotása a függőágyban ücsörgő Ferenc József a Szabadság hídon.

Ferenc József császár függőágyat kapott a Szabadság hídon

Fotó: Facebook / Kolodko Art

A sajátos humorú és egyedi stílusú miniszobrok nem csak Budapesten bukkannak fel újabb és újabb helyszíneken, vidéki városokban is megjelentek, és egyértelműen a turisztikai látnivalók sorát gazdagítják. A művész Vác lakóit a diadalívnek hátat fordító Mária Terézia aprócska szobrával ajándékozta meg a közelmúltban, július elején pedig az Anyám tyúkjában szereplő Morzsa kutya és a tyúk bukkant fel a település 175 éves vasútállomásán.

Vác vasútállomásán az Anyám tyúkjában szereplő Morzsa kutya és a tyúk bukkant fel

Fotó: Facebook / Kolodko Art

Veszprémben három minialkotás keresgélése köti le a Kolodko-szobrok iránt rajongó turistákat: Ernő, az őr, Ödön, az utcazenész, illetve LeoNóra és az oroszlán.