Magyarország újraindult – Kulturális negyedek nem csak rossz időre

Forrás: turizmus.com

 2021. július 26. 14:33

Nagyvárosaink több múzeumot felsorakoztató kulturális negyedeiben könnyű összeállítani akár fél, akár egész napos programot. A programban az időszakos tárlatok felkeresését célszerű a helyszínek vonzerejét megalapozó, állandó gyűjtemények megtekintésével vegyíteni.

A pécsi Zsolnay Negyed kiemelkedő állandó programjai (Gyugyi gyűjtemény, Rózsaszín kiállítás, Zsolnay Mauzóleum) kedvéért eleve érdemes megszervezni egy pécsi kirándulást. A helyszín most két újdonsággal is csalogat: a VR Univerzumban különböző ügyességi, felfedező, meseszerű, sport vagy akár művészeti játékokat lehet kipróbálni. Szintén újdonság a több időpontban meghirdetett kerámia-élményfestés.

A negyedben a család minden tagja megtalálja a neki való szórakozást: a Planetárium, a Herkules-műhely és az Interaktív Varázstér biztosan a gyerekek kedvence lesz. A tízéves Kodály Központ teraszán augusztus 18-22. között a „Kodály apritif" kínál zenei élményeket.

A Zsolnay Negyedben a család minden tagja megtalálja a neki való szórakozást

Fotó: ZsÖK Nkft.

A többféle kulturális programot kínáló, debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ a nemzetközileg is elismert kortárs magyar képzőművész, Kicsiny Balázs Időhúzás című kiállítására hív augusztus 22-ig. A közelében lévő Déri Múzeumban a közkedvelt állandó kiállítások (Munkácsy-trilógia, Régi Képtár, A csillagos ég lakói) mellett több időszaki tárlatot lehet megtekinteni, köztük kiemelkedik az Elveszett paradicsom – A mezolit vadászok letűnt világa címet viselő, hazai leletanyagokat bemutató régészeti, illetve a Trianonhoz kapcsolódó, HATÁR-SORSOK kiállítást.

Veszprémben járva a vár és az ott található Művészetek Háza kihagyhatatlan látnivaló. Elsősorban a kortárs művészet képviselteti itt magát. A Modern Képtárban Vass László Gyűjteménye ismerhető meg, a Dubniczay-palota pincéjében kialakított Tegulárium a téglagyártásról mesél. A Csikász Galéria időszaki kiállításokkal, augusztusban többek között Korinek Gergely festményeivel vár. A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ kiállításai a közelgő felújítás miatt augusztus végéig tekinthetők meg.