Magyarország újraindult – Mesevilágba vezetnek a hazai ártéri tanösvények

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 31. 14:35

A szárazföld és a víz határán kanyargó ártéri tanösvények különleges világba kalauzolnak: ugyan száraz lábbal, többnyire pallókon haladva lehet végigjárni őket, mégis egészen közelről tárják fel a látogató előtt a vízi élővilág gazdagságát.

Az ártéri tanösvények hossza átlagosan 1-2 kilométer, így kisebb gyerekekkel is könnyen bejárhatók, a kilátópontoknak és sok információnak köszönhetően azonban az idősebbek számára is izgalmasak.

A műfaj „klasszikusai” a Tisza-tónál találhatók. A poroszlói Fűzfa Kikötőből kishajóval érhető el a Tisza-tavi Vízi Sétány madármegfigyelő állomással, kilátóval izgalmassá tett, nádasban kanyargó, 1500 méter hosszú pallóútja.

A Tiszafüred-Örvényről megközelíthető, 2000 méter hosszú Tiszavirág Ártéri Sétaút elfeledett mesterségekről mesél. A gumicsizmában bejárható, 12 állomásos Örvényi Pákász Tanösvényen nem csak a pákászok egykori élete ismerhető meg, a Göbének nevezett belső tó és a lápvilág titkai is megmutatják magukat.

szoce_lapret

Az Őrség kihagyhatatlan látnivalója a szőcei tőzegmohás láprét tanösvény

Fotó: Őrségi Nemzeti Park

Igazi ártéri környezetben kanyarog a Váci Ártéri Sétaút. A fél kilométer hosszú pallósort bejárva, a madármegfigyelő helyeken türelmesen várakozva a szerencsések többféle vízimadarat, békákat, siklókat figyelhetnek meg.

Kevéssé ismert, de a vácinál jobb állapotú és jó szívvel ajánlható a Dabas Sári településrészében vezető Szent Jakab sétány pallósora is, melyet az élővilág mellett kilátó és sétálóhidak tesznek izgalmassá. A sétány rész a Magyar Zarándokútnak.

Az Őrség kihagyhatatlan látnivalója az őrségi rétek kezeléséről mesélő, egy kilométer hosszú, szőcei tőzegmohás láprét tanösvény.