Magyarország újraindult – Miről mesélnek a gyógynövénykertek?

Forrás: turizmus.com

 2021. július 27. 16:24

A gyógynövénykertek ugyan virágzás idején a legattraktívabbak, de tavasztól-őszig bármikor kellemes sétalehetőséget kínálnak, megismertetik a növények gyógyító hatását. Egyes helyszíneken gyógynövényes termékek vásárlására is van lehetőség.

A kedvező természeti adottságoknak köszönhetően hazánkban jól érzik magukat és könnyen termeszthetők a gyógynövények.

A hazai gyógynövénykertek egy része szerzetesrendekhez köthető. A Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjében május végén nyílt meg az ország első illatmúzeuma és a gyógynövényes látványműhely. A bencés gyógynövénykultúrának emléket állító interaktív kiállítást végigjárva először magukat a gyógynövényeket lehet megtekinteni, ezt követően ismerhető meg feldolgozásuk folyamata, az illóolajok lepárlásától és előállításától egészen a végtermék előállításáig. Az illatokba bele is szippanthatnak a kíváncsiak.

Az illatokba bele is szippanthat a látogató a pannonhalmi illatmúzeumban

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Levendula, kakukkfű, máriatövis, rozmaring, borsfű, zsálya, szurokfű illatozik a Pálos Gyógynövénykertben, Kesztölcön. A kert ugyan a levendula virágzása idején, nyár elején a legszebb, de egész évben kellemes sétára hív. A helyszínt a Magyar Pálos Renddel együttműködésben a Kesztölci Borklub tartja fent, céljuk a gasztro- és borkultúra fejlesztése, gazdagítása, a hagyományok ápolása, megőrzése.

Az egerszalóki Sáfránykertben riolittufába vájt, berendezett barlanglakások, régi háztartási eszközök, szerszámok, különféle bemutatók, barlangmozi repítenek a múltba. A 2017-ben kialakított Sáfránykertben egyebek mellett gyógynövény és fűszerkertet is kialakítottak. A kihelyezett táblákon minden lényeges információ elolvasható a növények felhasználhatóságáról, kedvező hatásaikról a tárlatvezetés során is hallhatnak a látogatók.