Magyarország újraindult – Rejtett kincsek a Duna mentén

Forrás: turizmus.com

 2021. július 22. 15:57

A természeti és kultúrtörténeti kincsek, a hagyományok iránt érdeklődők és az aktív turizmus hívei egyaránt találnak kedvükre való programot a Duna menti Baján, a Gemenci erdőben és Kalocsán.

Baját két folyó, a Sugovica és a Duna találkozás, valamint a Gemenci erdőrengeteg közelsége teszi sokat ígérő úti céllá.

A város új, pecsétgyűjtő játékra invitál, segítségével bárki megismerkedhet a különböző kiállítóhelyekkel és szabadidős lehetőségekkel. A játékhoz készült kiadványban szereplő hat helyszín (köztük a Türr István Múzeum és kiállítóhelyei, a Halászati Mini Skanzen és Hajómalom vagy a Rejtélyház) felkeresésekor a játékosok pecsétet kaphatnak az igénybe vett szolgáltatásokért cserébe. 3 pecsétért oklevél, 6 pecsétért oklevél és értékes jutalom jár a Tourinform-irodában.

Baját érdemes a vízről is megismerni. A Dunán, a Sugovicán és megfelelő vízállás esetén a Vén-Dunán is szerveznek felfedező csónakázásokat.

A Sugovica-part Baján

Fotó: Tourinform Baja

Az autentikus dunai élményeket keresőknek ajánlható a motoros csónaktúra a Gemencben. A Vén-Duna partján álló Bárka Pihenőházban kenuk, kajakok és kerékpárok is bérelhetők a környék vízen és két keréken történő bebarangolásához.

Bajától mindössze 7 kilométerre található a Gemenc Zrt. pörbölyi Ökoturisztikai Központja, amely komplex szolgáltatást nyújt a bakancsos, a kerékpáros és a vízi turisták számára. A környék felfedezése jól kombinálható egy utazással a Gemenci Állami Erdei Vasúton, mely hazánk egyetlen ártéri erdei kisvasútja. Hétvégén és ünnepnapokon naponta hét szerelvény indul Pörbölyről, napi három alkalommal pedig gőzmozdony vontatású nosztalgiavonat közlekedik.

Az ökoturisztikai központ közelében lévő nagyrezéti vadmegfigyelő helyen a szerencsések gímszarvast és vaddisznót is megleshetnek. A közeli erdészház melletti egykori gazdasági épületben kapott helyet a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény. Lassiban halászati bemutatóhely található, míg Nyárilegelő a vízitúrák kiindulópontja.

A kéktúrázók figyelmébe ajánljuk, hogy a gemenci erdészet Hajósszentgyörgyi Vendégháza tavaly teljesen megújult, kapacitása bővült; a szálláshely az Alföldi Kéktúra nyomvonalának közvetlen közelében található.

Kalocsa akár egynapos hajókirándulás keretében is megismerhető. A Mahart bizonyos dátumokon szárnyashajós programokat indít az alföldi városba Budapestről. A program során megismerhetők az Astriceum Érseki Múzeumkomplexum egységei, a Látogatóközpont és a Paprikamúzeum is.