Magyarország újraindult – Több mint 200 milliárd forint költhető el SZÉP-kártyákról

Forrás: turizmus.com

 2021. május 25. 16:16

A turizmus visszaépítésében nagy szerep jut a SZÉP-kártyának is, amely továbbra is az egyik legnépszerűbb cafeteriaelem. Meghaladja a 200 milliárd forintot a pihenőkártyákon elérhető összeg, ami közel 70 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.

A járvány következtében felértékelődött a hazai turizmus, ismét presztízse van a belföldi nyaralásnak. A hosszú korlátozások után az emberek vágynak az utazásra és az élményszerzésre, ezért várhatóan gyorsan és nagy volumenben indul újra a forgalom, elsősorban az ország határain belül.

Az utazási kedv erősödését támasztják alá a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai is. Folyamatosan emelkednek a nyári hónapokra szóló foglalások. Már mindhárom hónapra több mint 1 millió vendégéjszakát rögzítettek az NTAK-ban, júniusra 1,2 milliót, júliusra 1,4 milliót, augusztusra 1,2 milliót.

A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése alapján a megkérdezettek csaknem kétharmada tervez egy éven belül belföldi turisztikai célú utazást, és az utazni vágyók 30 százaléka várhatóan SZÉP-kártyával fizet majd. Év végéig a zsebek közötti átjárhatóság lehetővé teszi, hogy ott költsék el a felhasználók az összegeket, ahol leginkább szeretnék.

A Zalakarosi Fürdőben is fizethetjük a belépőt SZÉP-kártyával

Fotó: MTÜ

Mivel az elmúlt bő egy év alatt csak nagyon limitáltan volt lehetőség élvezni a szálláshelyek nyújtotta élményeket, arra lehet számítani, hogy a felhasználók körében ez a szegmens bővül majd a legdinamikusabban. Kétmillió embernek van SZÉP-kártyája, és nagyjából 34 ezer elfogadóhely található szerte az országban. 2020-ban összesen 290 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a kártyákra, idén már áprilisban elérte a 200 milliárdot a feltöltött összeg.

A turisztikai szolgáltatók nyugodtan számolhatnak azzal, hogy ezt az összeget náluk költik el az emberek, függetlenül attól, hogy vendéglátással, szállásadással, vagy valamilyen szabadidős szolgáltatással foglalkoznak. Egy tavalyi rendeletnek köszönhetően már az utazási irodáknál is lehetővé vált a belföldi szállásfoglalás SZÉP-kártyával, ami nemcsak a kártyabirtokosoknak jelent újabb felhasználási módot, de az utazási irodákat is további bevételekhez juttatja.