Magyarország újraindult – Új attrakciók és programok a Budavári Palotanegyedben

Forrás: turizmus.com

 2021. május 31. 16:48

A jól ismert attrakciók mellett új látnivalókkal, programokkal és élménysétákkal is találkozhatnak az érdeklődők a budai Várban.

Új a kínálatban a Budavári Palotanegyed újjászületését bemutató, A Hauszmann-sztori című kiállítás, amely a Budavári Palota „A" épületében ingyenesen látogatható. Az érdeklődők multimédiás technológia segítségével ismerhetik meg a városrész Hauszmann Alajoshoz és a dualizmushoz köthető fénykorát, pusztulását, illetve a mostani újjászületést a Nemzeti Hauszmann Program keretében. Naponta két alkalommal ingyenes tárlatvezetést indítanak.

A Budai Várséták kínálata egy föld alatti, látványos élménysétával kiegészülve indul újra. A Hájim öröksége című új program a Várhegy zegzugos pincerendszerébe kalauzol, képeken, hangokon és illatokon keresztül idézi meg a középkorban virágzó zsidónegyed életét, érintve Magyarország legrégebbi fennmaradt zsidó rituális fürdőjét. A Vár történetére és titkaira kíváncsiak számos más tematika közül is választhatnak.

A Hájim öröksége élményséta a budai Vár pincerendszerébe kalauzol

Fotó: Várkapitányság

A programok mellett az egyes helyszínek is megújulnak. Már elkészült a Hunyadi udvarban álló Mátyás kút felújítása, augusztus 20-án pedig megnyitják az újjászülető Szent István-termet, a Budavári Palota elsőként rekonstruált, történelmi dísztermeként.

A korhűen újjáépített Főőrség május 14-én nyitotta meg kapuit, a földszinten kávézóval és terasszal, az emeleten a magyar testőrség történetét bemutató kiállítással. A Lovarda az év második felében, környezetrendezés után nyílik meg a nagyközönség előtt, jelenleg a Budai Várséták keretein belül tekinthető meg.

A Lovarda jelenleg a Budai Várséták keretein belül tekinthető meg

Fotó: Várkapitányság

Május első hetétől újra látogatható a Várkert Bazárban az Új világ született című történelmi kiállítás. Ugyanitt júniusban összművészeti koncertet és egyéb kulturális előadásokat tartanak. A Bazár déli panorámateraszán Faragó Géza művészi plakátjait lehet megtekinteni június végéig.