Magyarország újraindult – Fejlesztések világörökségi helyszíneinken

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 22. 18:08

Az UNESCO világörökségi listájára a kiemelkedő kulturális és természeti értékkel bíró helyszínek kerülnek fel. A rangos listán, a kínai nagy fal vagy a Machu Picchu mellett, nyolc hazai helyszín is szerepel, melyeket mindenképp érdemes végigjárni.

Hollókőn, a Cserhát apró településén a múlt és a jelen teljes harmóniában él együtt. A falu 67 aprócska, tornácos lakóháza és fatornyos, zsindelytetős katolikus temploma egyaránt védettséget élvez. A több helyszín meglátogatására jogosító Faluséta belépőjegyet a Küszöb Információs Irodában érdemes megváltani, ezt követően lehet felkeresni a Falumúzeumot, a Guzsalyas házat, a népi játszóudvart és a helyi finomságokat áruló portákat.

A múlt emlékeinek megőrzése mellett a településen a fejlesztések sem maradnak el: a már elindult, egymilliárd forintos turisztikai fejlesztés keretében a középkori vár megújul, az Ófalu gasztronómiai élményközponttal gazdagodik. Elkészültéig a Hollóköves Bisztróban minőségi palóc gasztrokonyha várja a látogatókat.

A Hortobágyi Nemzeti Park 1999-ben került fel a világörökségi listára. Az egyedi hangulatú látnivalók, például a Pásztormúzeum, a Hortobágyi Madárpark vagy a Pusztai Állatpark megtekintése mellett különleges élmények várják a látogatókat, többek között előre meghirdetett időpontokban megtartott e-bike túrák, terepjárós szafarik. A vadasparkba, az állatparkba és a Mátai Méneshez a nyár folyamán elektromos buszokkal szervezett pusztajárat közlekedik augusztus végéig.

Augusztus végéig elektromos buszokkal szervezett pusztajárat közlekedik a Hortobágy látnivalóihoz

Fotó: MTÜ

A Magyarország és Ausztria közös világörökségi helyszíneként számon tartott Fertő-táj közelmúltban megújult látnivalóit világörökségi útlevéllel lehet megismerni. Az elegendő pecsétet összegyűjtő túrázók a kirándulás végén ajándékkal gazdagodhatnak.

A Pannonhalmi Főapátság tartalmas, egész napos kirándulásra hív, Illatmúzeuma idén májusban nyitotta meg kapuit.

Tokajban a közeljövőben nagyszabású turisztikai fejlesztések kezdődnek. A Tokaj-kör kerékpáros útvonalának kiépítésével tovább javulnak a kerékpáros turizmus lehetőségei.