Magyarország vár: 5 hazai város madártávlatból

Forrás: turizmus.com

 2022. december 21. 15:59

Aki veszi a fáradságot, és megbirkózik a magasba kúszó lépcsősorokkal, olyan szemszögből csodálkozhat rá városaink kanyargó utcáira, tereire, háztetőire, ahogy még sosem látta őket.

Budai Vár – Mária Magdolna Torony

A késő gótikus Mária Magdolna Torony az egyetlen eredeti középkori műemlék Budán. A vár 1244-es alapítása után az akkor még kisebbségben lévő magyar polgárok ezen a helyen építettek saját kápolnát, amelyet a 15. század végén háromhajós templommá bővítettek, és a ma is látható tornyot emelték mellé.

Nem a megszokott, mégis csodás panoráma nyíilik a budai Mária Magdolna Toronyból

Fotó: budatower.hu

Az épület Budapest 1945-ös ostrománál súlyosan megrongálódott, a templomot le is bontották. Az évtizedeken át zárva tartott torony 2017-ben nyílt meg újra a látogatók előtt, panorámakilátójából Budapest legfontosabb épületeit és a budai hegyvidék közeli magaslatait is megcsodálhatjuk. budatower.hu


Eger – Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont

44 méterrel a belváros utcaszintje fölött az élményközpont panorámaterasza Eger legmagasabb látogatható kilátója. Körben madártávlatból vehetjük szemügyre az egész barokk belvárost, sőt a Bazilika tetején álló szentekkel is szemezhetünk.

Kilátás az egri bazilikára a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontból

Fotó: egricsillagvizsgalo.hu

Innen – a város dimbes-dombos elhelyezkedése miatt – még Eger legmagasabb épületére, a főtéren látható minorita templomra is szinte lenézünk. egricsillagvizsgalo.hu


Szeged – Fogadalmi Templom

A Fogadalmi Templom, ismertebb nevén a szegedi dóm nyugati tornyát megmászva 46 méter magasból tárul elénk a város látképe. A torony három pihenőszintjén a templom és az egyházmegye történetét ismerhetjük meg kisfilmek és információs pultok segítségével.

A szegedi dóm nyugati tornyából a másik toronyra is pazar a kilátás

Fotó: szegedidom.com

A toronyórák felett, a hármas árkádsorok mögött találjuk a harangházakat – a dóm két tornyában összesen öt harang lakik. szegedidom.com

 

Győr – Püspökvár Toronykilátó

A Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál, a Káptalandombon épült ősi Püspökvár közel 40 méter magas szögletes tornyából gyönyörű körpanoráma nyílik: a magasból megcsodálhatjuk Győr barokk belvárosát, kirajzolódnak előttünk a középkori vár megmaradt részei, tiszta időben pedig akár a távolabbi hegyekig is ellátunk.

Az ősi Püspökvár tornyából megcsodálhatjuk Győr barokk belvárosát

Fotó: Szent László Látogatóközpont/Szabó Annamária

A pihenőszintek a Püspökvár építésének történetét, a győri püspökök portréit és címereit tárják elénk. kaptalandomb.hu

 

Tata – Söréttorony

A Kálvária-dombon álló Söréttorony, más néven Fellner Jakab-kilátó eredetileg egy sörétöntöde része volt, amely 1939-től működött ezen a helyen. A tetejéből olvadt ólmot csepegtettek a földszinten elhelyezett, vízzel teli edénybe.

A söréttoronyból panoráma tárul Tatára, a Gerecsére, Tatabányára és Dunaalmásra is

Fotó: Tata és Környéke Turisztikai Egyesület

Az ólomcseppek zuhanás közben gömbalakot vettek fel, így szilárdultak meg a vízben. A 37 méter magas toronyból nyíló panoráma nemcsak Tatát, hanem a környező Gerecsét, Tatabányát és Dunaalmást is magába foglalja. visittata.com


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: