Magyarország vár: 5 kihagyhatatlan hely Tündérmezőn

Szerző: Szegedi Andrea

Forrás: turizmus.com

 2022. november 16. 16:52

Az ország északkeleti csücskében megbúvó Felső-Tisza-vidékről írta hajdan Móricz Zsigmond, hogy ez a rész „Magyarország utolsó tündéri mezeje”.

A Felső-Tisza nyugodt, elbűvölő vidékét és épített örökségét lelassulva, két keréken a legjobb felfedezni. Jól kitáblázott kerékpáros útvonalakon, aszfaltozott árvízvédelmi töltéseken tekerhetünk. Kezdőknek sem jelent túl nagy megterhelést, hegymenetekre és meredek lejtőkre nem kell számítani.

Ahogy Móricz írta, ez „Magyarország utolsó tündéri mezeje"

Fotó: Tarpa Önkormányzata / Varga György Dániel

Útközben ezernyi rejtett kincsét mutatja meg a táj, és ha elfáradnánk, ízletes helyi ételekkel pótolhatjuk a kalóriákat.

 

1. Nyírbátor

A sárkányok földjére érkezik az utazó, ha Nyírbátorba látogat. A legenda szerint a közeli Ecsedi-lápban élő sárkányt a Báthoriak Vid nevű őse győzte le. Így lett Nyírbátor a Báthoriak ősi fészke, itt született a rémséges tetteiről elhíresült Báthori Erzsébet is. A sárkányok és a Báthori család legendái elevenednek meg a református és a minorita templom között húzódó Várostörténeti sétányon. Emléküket őrzi a reneszánsz Báthori-várkastély is.

A református templom csodás harangtornya előtt Tinódi Lantos Sebestyén „dalol”

Fotó: Aranyossy Mihály

Érdemes megcsodálni a református templom fa harangtornyát, amelyet székely mesterek építettek egyetlen vasszeg felhasználása nélkül. Ha elfáradtunk, pihenjünk meg a Papok-rétjén lévő tónál, ahol a tóparton a sárkány vár ránk.

 

2. Tarpa

Évmilliókkal ezelőtt itt működő vulkánok emlékét őrzi a Tarpai Nagyhegy. A vulkanikus eredetű kúp alig 154 méter magas, mégis kiemelkedik a Beregi-síkságból. Egykoron virágzott itt a szőlőművelés, amit a filoxéria tett tönkre. A szőlőtermesztés emlékét néhány kis pince őrzi még.

Szárazmalom Tarpán

Fotó: Tarpa Önkormányzata / Varga György Dániel

Valaha szinte minden faluban működött lovak hajtotta szárazmalom, ma a Felső-Tisza-vidék egyetlen megmaradt szárazmalma Tarpán nézhető meg.

 

3. Szatmárcseke

Szatmárcsekén van az Európában egyedülálló, „csónakos” fejfás temető. Rendezett sorokban több mint 600 robusztus, tölgyfából faragott sírjel áll. Eredetük máig vitatott, de látványuk felemelő és szívszorító.

Csónakos fejfák Kölcsey klasszicista stílusú síremlékével

Fotó: MTÜ

A temető központjában magasodik Kölcsey Ferenc síremléke. A költő 23 évig lakott a községben, itt írta a Himnuszt, és itt hunyt el.

 

4. Túristvándi

A település messze földön híres műemléke a 18. század végén épült vízimalom, amely Európa egyetlen ilyen felépítésű és méretű vízimalma.

A 18. századi vízimalom ma már európai ritkaság

Fotó: Túristvándi Önkormányzata

Érdekessége, hogy a mai napig működőképes, a látogatók akár működés közben is megtekinthetik.

 

5. Tiszacsécse

Ha már Móriczot idéztük, akkor utunk során térjünk be az író szülőfalujába, az ő „tündérszigetére”, Tiszacsécsére. Emlékét a Móricz Zsigmond Emlékház őrzi, ahol néhány évig a családjával lakott.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: