Magyarország vár: A Kis-Balaton szépségei két keréken

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 16. 16:03

Egy balatoni bringás kirándulás az év bármely napján élvezhető. Sorozatunkban olyan kerékpáros túrákat ajánlunk, amelyek a tóparttól eltávolodva a térség kevéssé ismert tájaira, látnivalóihoz is elvezetnek.

A kék és a zöld szín millió árnyalata és a nádasok susogása kíséri utunkat a 300 madárfajnak otthont adó kis-balatoni körtúrán. A legfőbb látnivaló maga a természet és a gazdag állatvilág, amelyet madárvártákból, kilátókból csodálhatunk, de a felröppenő madarak miatt a bicikliúton sem árt az óvatosság. A 65 kilométer hosszú útvonal alapvetően sík területen vezet, teljesítése elsősorban hosszúsága miatt nehéz inkább.

A keszthelyi Kerékpáros Centrumnál (1) nyeregbe pattanva dél felé indulunk a Balatoni Bringakörön. A Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson (2) a madárklinika gyógyulásra váró lakóit és a madárgyűrűzés folyamatát is megismerhetjük, amikor szakembereik dolgoznak. Továbbhaladva szusszanjuk egyet a Zala felett áthaladó hídon (3), Vörsön (4) pedig megállhatunk egy frissítő biciklis fröccsre, hiszen ezt követően egy hosszabb szakaszt tekerünk a lápos-mocsaras vidéken, jó minőségű murvás úton, egészen a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumig (5). A rezervátum területén az áthaladáshoz kerékpáros jegyet kell váltani, cserébe egészen közelről megnézhetjük a sárban lustán dagonyázó állatokat, az ország legnagyobb bivalycsordáját.

A Kányavári-sziget a Kis-Balaton fokozottan védett területe

Fotó: MTÜ

Ezután a közúton északnak fordulva, Balatonmagyaródon áthaladva tekerünk tovább, később a Zala-folyót kísérő töltésen élvezhetjük a természet közelségét. Első, jó szívvel ajánlott kitérőnk az ívelt, faszerkezetű hídon megközelíthető Kányavári-szigetre, a Búbos vöcsök tanösvényhez (6), vezet: 15 állomása a parti és énekes madarakról, a ragadozókról és a térség denevérfaunájáról mesél, és két kilátóba is felkapaszkodhatunk. Ha szerencsénk van, a balatonmagyaródi Madárvártán (7) – ahová a Hídvégi-tó partján kerékpárút vezet – récéket, szürke gémeket vehetünk szemügyre, mielőtt egy újabb kitérővel elérjük a berek élővilágáról webkamerák képein, filmeken, diorámákon keresztül mesélő zalavári Kis-Balaton Házat (8).

A 65 km hosszú kis-balatoni túra útvonala

Fotó: Magyarország vár

A tavat elhagyva Sármelléken és Alsópáhokon, dimbes-dombos tájon keresztül, közúton jutunk el Hévízre. Ha kedvünk tartja, elidőzhetünk még a meleg vizű Hévíz patak partján (9), mielőtt a bringaúton begurulunk Keszthelyre.

Útvonal: Keszthely–Balatonszentgyörgy–Vörs–Kápolnapuszta–Balatonmagyaród–Hídvégpuszta–Zalavár–Sármellék–Alsópáhok–Hévíz–Keszthely

Táv: 65 km

Nehézségi fok: nehéz

Az útvonal a Balatonbike365 applikációban digitálisan is elérhető.

Így főz a Balaton

Fotó: Fraunholcz Attila

Kerékpáros gasztronómiai kalandozásokhoz ajánljuk az útvonaltippeket és ikonikus balatoni ételek receptjét is közlő Így főz a Balaton című könyvet.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: