Magyarország vár: A lélek utazása Pannonhalmán

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2022. november 10. 16:59

Nem mindennapi élmény bepillantani az ezeréves monostor és világörökség-helyszín falai közé, ahol iskola is működik, és a legendás szerzetesrend mindmáig éli dolgos hétköznapjait.

Vendégségben a bencéseknél

A szent helyen 996-ban alapított monostor a 21. századi látogatót több szálon is megérinti.

Az ezeréves monostor 1996 óta világörökség-helyszín

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Elmerülhet a gótikus bazilika fenséges csendjében, a 400 ezer kötetes könyvtár gyönyörű, klasszicista stílusú termeiben, de beleshet a szerzetesi közösség messze nem egyhangú életébe is: ők végzik a liturgiát, vezetik a bentlakásos gimnáziumot, könyvkiadót működtetnek, koncerteket szerveznek, sőt saját borászatuk és gyógynövénykertjük is van

 

Illatok varázsában

Az ország egyetlen Illatmúzeuma is itt található. Az ámbrától a pézsmáig illatok arzenálja sorakozik fel, de beleszippanthatunk az öt hagyományos pannonhalmi illatba – levendula, orvosi zsálya, kakukkfű, citromfű, borsmenta – is, ezeket a szerzetesek a gyógyászatban is sikerrel alkalmazták.

Pannonhalmán van az ország egyetlen Illatmúzeuma

Fotó: Vajk Brigitta

A gyógynövénykert mellett látványműhely mutatja be, hogyan nyerik ki a növényekből az értékes illóolajokat.

 

Séta a lombok felett

Az apátságot körbevevő lenyűgöző tájban érdemes a közeli Boldog Mór-kilátóból gyönyörködni, amely idén a második helyezést érte el az Év Kilátója közönségszavazáson. Különlegessége az a lombkoronaszintet is elérő, közel nyolcvan méter hosszú sétány, amely egy halat – mint keresztény szimbólum – formáz, és kerekesszékkel is bejárható.

A kilátó különlegessége a halat formázó, közel nyolcvan méter hosszú sétány

Fotó: Aktív Magyarország

Márton-napi pincejárás

November 11. és 13. között a Pannonhalmi borvidék több településén nyitott pincék várják a borkedvelő látogatókat, több termelő is ekkor rukkol elő újboraival. November 12-én, szombaton a győri Hotel Famulustól kétóránként borvidéki buszos körjárat indul, „jogosítványkímélő” utazást biztosítva az érdeklődőknek a pincékhez.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: