Magyarország vár – Az év kiállításai 2021-ben

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2021. december 12. 17:33

Élet a vagonban száz évvel ezelőtt, a borkultúra több száz éve, nyolcezer éves agyagfigurák egy bánya mélyéről – indulhat az időutazás! A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület idén ezeket a kiállításokat találta a legjobbnak.

Vagonlakók – Trianon árvái

A szentendrei Skanzen vagonkiállításán eredeti tárgyak, személyes történetek, interaktív eszközök, fény- és hangeffektek segítségével idézik fel a korabeli atmoszférát és mutatják be azoknak az egykori honfitársainknak viszontagságait és életkörülményeit, akiknek a trianoni döntés miatt el kellett hagyniuk szülőföldjüket és évekig bizonytalanságban, számos esetben pedig megalázó körülmények között kellett élniük.

A hajdani vagonlakók élettere ad helyet a kiállításnak

Fotó: skanzen.hu

Kiállítótérként egy 1905-ben gyártott teherkocsi, a hajdani vagonlakók egyik tényleges „élettere" szolgál. skanzen.hu

 

A vándorló bánya titkai

Az ország legkisebb régészeti kiállítása Bükkábrányban, mindössze száz négyzetméternyi területen mesél az ország legnagyobb, 500 ezer négyzetméteres régészeti feltárásáról, amely az ottani lignitbányához köthető.

Bükkábrányban található az ország legkisebb régészeti kiállítása

Fotó: bvbt.hu

A mini kiállítás végigvezeti a látogatót a bánya és a régészeti feltárások történetén, láthatók a bányából előkerült izgalmas leletek, a neolitikumtól a késő középkorig, közülük is legérdekesebbek a nyolcezer éves agyagfigurák, a háromszögfejű ember- és állatábrázolások. bvbt.hu

 

Egri borkóstoló – A szőlőművelés öröksége

A Dobó István Vármúzeum virtuális kiállításán a néprajzi, történeti, régészeti és irodalomtörténeti gyűjtemény tárgyain, archív videó- és hangfelvételeken, fényképeken, valamint interaktív wordwall játékokon keresztül ismerkedhetünk meg a vidék több száz éves szőlő- és borkultúrájával.

Részlet az animációs filmből

Fotó: egribor.egrivar.hu

A tárlatot három animációs film is színesíti, amelyekből megleshetjük az egri szőlőművelés mozzanatait, de fény derül a bikavér legendájára, valamint Gárdonyi Géza és a bor kalandos történetére is. egribor.egrivar.hu


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: