Magyarország vár: Az Ördöglovas a kastélyán belül is lóra pattant

Forrás: turizmus.com

 2023. november 20. 15:58

A Gerecse lankái közt fekvő bajnai kastély egykori tulajdonosa, gróf Sándor Móric, a félelmet nem ismerő Ördöglovas, a legendák szerint a kastélya erkélyéről is leugratott, és az épületen belül is gyakran lovon járt.

Feleségét, Metternich kancellár lányát a bécsi Práterben kocsikázva ismerte meg, ahol átugratott Leontine hintója fölött. A lány azonnal beleszeretett, a gróf feleségül kérte, és költséget nem kímélve hozzákezdett a bajnai kastély átépítéséhez, hogy az méltó pompával fogadhassa a kancellár lányát.

Hild József munkája a bajnai kastély klasszicista stílusú átépítése

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A középkori alapokon álló barokk kastély klasszicista stílusú átépítésének és bővítésén terveit Hild József építész készítette el, a belső termek díszítésére pedig a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico kapott megbízást, akinek köszönhetően az emeleti Raffaello-teremben megcsodálhatjuk a páratlan szépségű mennyezeti szekkót. A pazar festmény közel 40 éves gondos megőrzés után született újjá, és került vissza eredeti helyére.

A kastély történetébe enged betekintést a főépület földszinti tárlata, míg az emeleten kapott helyet a mozgalmas életű Ördöglovast és lányát, a divatdiktátor Paulina grófnőt bemutató kiállítás.

Metternich-Sándor Paulina a 19. századi közép-európai kultúrtörténet egyik legizgalmasabb személyisége volt. Diplomatafeleségként bejárta Európát, Franciaországban a császárnéval együtt diktálta a trendet, Bécsben divatklubot alapított, Wagner neki ajánlotta egyik zongoradarabját, Edgar Degas pedig megfestette őt egy fénykép alapján.A modern, élményközpontú tárlat e két színes egyéniség életpályájával ismertet meg történetmesélés és interaktív, szimulációs eszközök segítségével.

Gróf Sándor Móric, a félelmet nem ismerő Ördöglovas

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A gyerekek számára külön eszközök és kiállítási tartalom segítségével válik befogadhatóvá a kastélyok világa. A látogatók bejárhatják a megszépült kastélyparkot is, amely megőrizte az egykori tájképi kert hangulatát. 2021-ben a kastély felújítását ICOMOS-díjjal ismerték el.

 


 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című magazinjában jelent meg. A lap főtámogatója: