Magyarország vár – Bakancslistás szurdoktúrák

Forrás: turizmus.com

 2021. november 09. 18:57

Egy családi kirándulás akkor igazán élvezetes, ha szülők és gyerekek egyaránt örömöt találnak benne. Az őszi erdő szépségeit és a kalandtúrák izgalmát ötvöző szurdoktúrák éppen ilyenek. Íme öt célpont, ahová egyszer mindenkinek el kell jutnia.

Cuha-szurdok

Izgalmas átkelések a Cuha patakon és a völgyben haladó, romantikus vasút teszi emlékezetessé a vadregényes Bakony egyik legkedveltebb útvonalát. Tegyük meg az út első, Vinye és Porva-Csesznek közötti szakaszát vonaton – a szerelvény néhány perc alatt három alagúton és két viadukton zakatol keresztül.

Három alagúton is áthalad a Cuha-völgyi vasút

Fotó: Károlyi Zsolt

Az útvonal visszafelé a Cuha és a vasútvonal mentén, a festői szoros mélyén halad, a medret több ízben átszelve. Az egyensúlyozást a köveken és fatörzseken az aktuális vízállás teszi könnyebbé vagy kalandossá, attól függően, hogy zubog, vagy éppen szolidan csörgedezik a patak. Az út végén a Kőpince-barlang a jutalom.

 

Gaja-völgy

Hatalmasra nőtt faóriások, kidőlt rönkök, ágas-bogas gyökerek varázsolják meseszerűvé a Gaja patak kényelmes sétára csalogató völgyét Fehérvárcsurgó közelében. A Gaja-völgyi Tájcentrum központi helyszínén lévő pihenőhelytől néhány lépésnyire már a csendbe burkolódzó patakvölgy, a parkerdő és a kétoldalt egyre szorosabbá záródó sziklafalak szépségét élvezhetjük.

A Gaja-patakot követő útvonal akár babakocsival is járható

Fotó: Pintér Tünde

A kisebbek számára megunhatatlan a víz fölött átnyúló fatörzseken egyensúlyozni. Visszafelé válasszuk a hegyoldalra felkapaszkodó utat és a Károlyi-kilátót az őszi színekben pompázó erdők látványáért.

 

Óbányai-völgy

Néhol a patak mellett, máshol magában a mederben visz a Mecsek egyik legromantikusabb kirándulóútja. A hangulatos sváb falutól, Óbányától Kisújbányáig futó szurdokvölgyet követve több helyen köveken, gázlókon kell átugrálni, és olyan látványosságokat rejt, mint a mohás Csepegő-szikla vagy a rézsűs sziklalépcsőkön utat kereső Ferde-vízesés.

A Mecsek híres ferde vízesése

Fotó: Aktív Magyarország / Pogonyi Dávid

A Cigány-hegyen lévő kilátótoronyból mesés panoráma nyílik.

 

Holdvilág-árok

Nemcsak a hátizsákban lapuló szendvicsekhez, hanem a további túrázáshoz is egészen biztosan meghozza a kedvet a misztikus Holdvilág-árok végigjárása a Pilisben. A patakot követve fahidakon és falépcsőkön át, óriási köveket és mohás fatörzseket kerülgetve jutunk előre az egyre szűkülő, vadregényes szurdokban.

A gyereknek is izgalmas a Holdvilág-árok

Fotó: Pintér Tünde

A kalandvágyók a Remete-barlang sötétjét és a szédítő magasságba vezető Meteor-létrát egyaránt imádni fogják, utóbbi – a szurdok utolsó szakaszával együtt – kikerülhető.

 

Páris-patak szurdokvölgye

A kis túlzással palóc Grand Canyonként emlegetett, 15-20 méter mély szurdokvölgy a Cserhátban, Nógrádszakál felől közelíthető meg. A több millió éves, folyami üledékrétegek víz által kivájt, néhol egymástól alig néhány méter távolságra lévő falai között rövid, ám emlékezetes kirándulást tehetünk.

Több millió éves sziklafalak között

Fotó: Nagy Júlia

A helyszín és a különleges formák kialakulásáról információs táblák mesélnek.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: