Magyarország vár – Békés kerekezés a Viharsarokban

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. október 19. 17:11

Békéscsaba és környékének természeti látnivalói és épített öröksége szinte kínálja magát a felfedező kerékpártúrákhoz. Az útvonalakból most kettőt mutatunk be.

Csabai körtúra (28 km)

Az útvonal szinte végig a festői szépségű Élővíz-csatorna és a Gerlai holtág mentén, javarészt csendes dűlőúton vagy az erdő sűrűjében.

Békéscsabáról, a Széchenyi-ligettől indulva a pósteleki parkerdőbe kerekezünk, amelynek közepén áll az Ybl Miklós tervezte gerlai Wenckheim-kastély romja – eredeti szépségét telepített kronoszkóp mutatja meg.

A festői szépségű Élővíz-csatorna

Fotó: Tourinform Békéscsaba

A családias parkban a gyerekeket kisállatsimogató várja, lehet piknikezni, a tűzrakóhelyeken sütni-főzni, de büfé is üzemel. Visszatekerve Békéscsaba kulturális, természeti látnivalóinak felfedezésével zárjuk a túrát; ne hagyjuk ki a főpályaudvar különleges hangulatú Mozdony Büféjét sem!

A pósteleki parkerdő a romantikus kastélyrommal

Fotó: Tourinform Békéscsaba

Szabadkígyósi kastélytúra (15 km)

Békéscsaba központjából indulva, a zöld jelzést követve először a Kereki Kertek és Kenderföldek határolta területen 21 kisebb-nagyobb bányató hatalmas vízfelületének páratlan látványa tárul elénk. A célállomásunk, Szabadkígyós büszkesége a szintén Ybl jegyezte Wenckheim-kastély, amelynek felújítása éppen zajlik. Hatalmas parkja romantikus sétára hív, a kastély tövében pedig egy tavacska vidítja fel a kirándulókat. A kastélypark bejáratánál található lipicai méneshez olyan közel mehetünk, hogy meg is simogathatjuk a lovakat.

Felújítás miatt jelenleg csak a parkja látogatható a szabadkígyósi Wenckheim-kastélynak

Fotó: Tourinform Békéscsaba

Továbbkerekezünk az ókígyósi Wenckheim-majorság hajdani központjához, itt megnézhetjük a Szent Anna-kápolnát, valamint a Ferenc József császár és Sisi egykori látogatásának emlékére állított diadalívet.

Ha időnk és erőnk engedi, Szabadkígyós másik felén beiktathatunk még egy nagyjából 5 km-es gyalogtúrát is a Kígyósi tanösvényen. Kirándulásunkhoz a békéscsabai Tourinform irodában bérelhetünk kerékpárokat, és túratérképekkel is segítenek. visitbekescsaba.com

CSABAI KOLBÁSZ FESZTIVÁLHANGULATBAN

Az október 29–31. között megrendezett híres fesztiválon idén – a járványhelyzet miatt – elmaradnak a kolbásztöltő versenyek, lesz viszont kolbászkészítő és disznóvágás-bemutató, nemzetközi szárazkolbász-verseny és számtalan más program, koncertek sora. Infó: csabaikolbaszfesztival.hu
Fotó: liptakrobi/123rf.com


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: