Magyarország vár: Bor, túra, Villány

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. október 05. 12:07

A máriagyűdi kegyhelytől Palkonyáig műemlék pincék, tüzes borok, présházakból kialakított vendéglők és jól karbantartott túraútvonalak gondoskodnak arról, hogy elmélyedhessünk az ország legdélibb borvidékének felfedezésében.

A környék alaposabb megismeréséhez választhatjuk a 18 települést és szőlőültetvényeiket magában foglaló Villány–Siklós borút nyomvonalát, amely telis-tele van látnivalókkal. Érdemes biciklit bérelni vagy túrabakancsot húzni, így könnyebben felvesszük a táj ritmusát, és minden szépsége feltárul előttünk. Több borászatnál dűlőtúrákra is benevezhetünk, ha pedig néhány napra érkezünk, a vidék egyik fő látnivalóját, a siklósi várat is érdemes felfedezni.

Villány közösségi bora, a fiatal generációt megszólító Villányi RedY

Fotó: 123rf.com

VILLÁNYBAN, a borvidék névadó településén messze földön híres pincészetek sorakoznak, nem könnyű választani a borkóstolók és gasztronómiai ínyencségek gazdag választékából. Az itteni termelők kiemelt figyelmet szentelnek a cabernet franc fajtának, a száz százalékban ebből készülő borok Villányi franc néven eredetvédelmet is kaptak. A tájegység hagyományos fajtája, a portugieser (korábban kékoportó) is megújulóban van, ebből született Villány közösségi bora, a fiatal generációt megszólító Villányi RedY.

A villányi borvidék hordó formájú borkapuja

Fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület

Az ország egyik legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező bormúzeumát is Villányban találjuk: a 300 éves présházépületben több száz tárgy mutatja be a borkészítés tudnivalóit a szőlőtelepítéstől a növényvédelmen át a palackozásig. A legnagyobb látványosság a 3,5 tonnás francia félautomata palackozó az 1940-es évekből, de 19. századi faprésekből is komoly gyűjtemény jött össze.

VILLÁNYKÖVESD, a Fekete-hegy lábánál fekvő apró település háromszintes pincefaluja jellegzetes, színes kapuival különleges fotótéma. A műemléki védelem alatt álló pincék, csakúgy, mint a Batthyány-féle, hatalmas föld alatti „borkatedrális” előzetes egyeztetéssel látogathatók.

Palkonya présházai

Fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület

PALKONYA hasonló élményeket ígér, ahol az 53 présházból álló, népi építészeti emlékként védett pincesorokon kisebb-nagyobb családi borászatok vendégei lehetünk. Palkonyát manapság gasztrofaIuként is emlegetik: egymást érik a jobbnál jobb fogadók, ahol helyi alapanyagokból készült izgalmas ételek várják a kulináris kalandok kedvelőit.

Túrázás közben a táj minden szépsége feltárul előttünk

Fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület

Túratipp

A kisharsányi Fekete-hegyen lévő Vylyan-terasztól 4,5 kilométeres túrával érjük el az apró Palkonyát a kéktúra útvonal + jelzését követve. A Szent Bertalan-kápolnához érve szusszanjunk egyet a gesztenyefa árnyékában, és csodáljuk meg a palkonyai pincék, a halastó és a Fekete-hegy csúcsának látványát.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: