Magyarország vár – Boros legek

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. október 31. 19:30

A legnagyobb, a legkisebb, a leghíresebb, a legérdekesebb... Olyan izgalmas boros attrakciókat gyűjtöttünk csokorba, amelyekért nem csak a bort szeretőknek érdemes felkerekedniük.

A legkülönlegesebb szőlőskert – Budapest

Budafokon található a Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola tangazdasága. Négyhektáros szőlőskertjének köszönhetően Bécs mellett Budapest az egyetlen európai főváros, amelynek határain belül hivatalosan szőlőtermesztés és borkészítés zajlik.

A tangazdaságban bort is készítenek

Fotó: Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola

Hétköznapokon munkaidőben, illetve rendezvények idején sétálhatunk a kertben, a mintaboltban pedig bort vásárolhatunk. borasziskola.hu


A legkisebb borvidék – Somló

Mindössze 550 hektáron terül el, mégis valóságos kincse az országnak. Már a római korban is termeltek itt szőlőt, de jelentősége akkor nőtt meg igazán, amikor Szent István király az általa alapított bencés apácamonostornak szőlőterületet adományozott.

A Somlón terem a nászéjszakák bora

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

A fehérbortermő vidék egyik különlegessége a juhfark, a nászéjszakák bora, amely a szakértők szerint itt éri el a legjobb minőséget. Maga a Somló egy 432 méter magas vulkanikus tanúhegy bazaltorgonákkal, a tetején pedig várrommal, ahová érdemes felkapaszkodni. somloiborvidek.hu


A legnagyobb összefüggő pincefalu Európában – Hajós

Legalább egy fénykép erejéig valószínűleg már minden borrajongó találkozott a löszhátba vájt dél-alföldi pincefalu fehérre meszelt, füzérként egymásba kapaszkodó présházaival. Hajóson 24 utcában összesen 1200 van belőlük, mintegy tucatnyi szinte egész évben nyitva áll a borkóstolásra érkező turisták előtt.

A hajósi pincefaluban mintegy 1200 présház sorakozik szép rendben

Fotó: 123rf.com

Nézzünk át a szomszédos Császártöltésre is, ahol további 600 pince vár ránk. hajosiborturizmus.hu


A leglátványosabb tanúhegy – Ság hegy

Egy ötmillió éves tűzhányó maradványa a Somlói borvidék Ság hegye, amelynek belsejébe is bepillanthatunk a Ság Vulkánösvényt bejárva. A helyi borkultúra emlékét őrzi az egyik legrégebbi, szőlőműveléssel kapcsolatos magyar nyelvű jogszabály-gyűjtemény a 18. századból.

Egy ötmillió éves tűzhányó maradványa

Fotó: Kemenes Vulkánpark

Egy felújított bányaépületben kapott helyet a Sághegyi Múzeum: interaktív kiállításán a szőlőművelés és a bazaltbányászat eszközei mellett a hegy keletkezésének történetével is megismerkedhetünk. kemenesvulkanpark.hu


A legizgalmasabb bormúzeum – Villány

Az egyik legrégebbi és legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező bormúzeum a villányi. A tárlatnak otthont adó épület 300 éves, többek között Teleki Zsigmond híres szőlőnemesítő is birtokolta; az első világháború vége óta bormúzeum. A több száz tárgy a szőlőtelepítéstől a növényvédelmen át a palackozásig mutatja be a borkészítés tudnivalóit.

Komoly gyűjtemény jött össze a 19. századi faprésekből

Fotó: bor.hu

A legnagyobb látványosság a 3,5 tonnás francia félautomata palackozó az 1940-es évekből, és komoly gyűjtemény jött össze a 19. századi faprésekből. Csoportoknak az ingyenes idegenvezetés miatt érdemes előre bejelentkezni. villanyiborvidek.hu


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: