Magyarország vár – Cirill főapát: Pannonhalma a csend és a találkozások színtere

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. december 05. 14:52

Sorozatunkban közismert személyiségek hivatásukon keresztül mesélnek lakóhelyük kincseiről, és kedvenc hazai úti céljaikat is elárulják. Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapáttal beszélgettünk.

A bencés szerzetesrend fontos alapértéke a vendégszeretet. Hogyan fér össze a szerzetesi léthez társuló elmélyülés a turistákkal?

A bencés monostorokra mindig jellemző volt egyfajta nyüzsgés, nem véletlenül rendelkezett Szent Benedek a kapus szolgálatról, amelyet a máig követett regulája szerint egy éltesebb korú, megbízható testvérnek kellett ellátnia. A látogatók számára külön vendégszárnyat és konyhát írt elő, ugyanakkor ügyelt arra is, hogy a vendégjárások okán ne boruljon fel a rend élete, ne szűnjön meg a belső elmélyülés lehetősége. Ahogy egy családon belül is szükség van találkozásokra és elvonulásra. A Pannonhalmi Főapátságban mi is figyelünk e kettősségre: őrizzük a monostor csendjét, ugyanakkor a zarándok és a turista is megkapja, amit szeretne. A közös használatú tereket, például a bazilikát, a kerengőt vagy a főkönyvtárat meghatározott időszakokban szívesen megmutatjuk a vendégeknek, de a szerzetesi élettérbe nem léphet be látogató.

Cirill apát: A látogatók nagyon szeretik a szerzetesek által vezetett túrákat

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Milyen programok, látnivalók kedvéért érdemes ellátogatni az UNESCO világörökségi címmel rendelkező apátságba advent idején?

A közösségi első gyertyagyújtást követően karácsonyi orgonahangversenyünk lesz december 26-án. Népszerűek és kivételes alkalmat jelentenek tematikus sétáink, ezek során olyan helyekre is bevisszük a vendégeket, ahová nem juthatnának be. A legfrissebb, a Királyok a házban című túra mélyebb betekintést nyújt a főapátság kulturális örökségébe és az itt megfordult királyok kapcsolatába. Hasonlóan kedvelt a szerzetes által vezetett Barokk Pannonhalma séta, csütörtökönként egyébként rendszeresen van szerzetesi vezetés, a látogatók nagyon szeretik, ha személyesen találkozhatnak egy bencéssel.

Télen szép látványt nyújt az erdei sétány, a lombkorona-tanösvény, a Boldog Mór-kilátó vagy az arborétum sétaútvonala. A gyógynövénykert ráhangol a látványlepárlót is látni engedő Illatmúzeum meglátogatására. Aki előzetesen bejelentkezik, az borkóstolóval egybekötött pincészeti szakvezetésre is indulhat.

Séta közben útba ejthető a gyors ebédekre kitalált pizzériánk és cukrászdánk, az itt elfogyasztott sütemény és gyógytea a hideg napokon is átmelegít.

2024-ben pedig a „Pannonhalmi Bazilika 800" emlékév keretében hangversenyekkel, koncertekkel, kiállításokkal készülünk a Szent Márton-bazilika felszentelésének nyolcszázadik évfordulójára.

Jövőre 800 éves lesz a Szent Márton-bazilika

Fotó: Pannonhalmi Főapátság / Hirtling Bálint

Bencés szerzetesként ön hogyan készül a karácsonyra?

Idén különleges lesz a felkészülésem: I. József konstantinápolyi pátriárka meghívására Szent András napjára Konstantinápolyba, Szent Miklós ünnepére Myrába utazom. Csendes napokra is vágyom, Dickens Karácsonyi énekét vagy az evangéliumokat olvasva. Mi, szerzetesek is készítünk egymásnak meglepetést, nálunk is van angyalkázás, faállítás, családi ünnepként éljük meg a karácsonyt.

Az apátság falai közt régi receptúrák alapján számos finomság készül. Mit adna ajándékba ezek közül?

Kinek-kinek az ízlése szerint válogatnék! Férfiaknak a testes, érett Quadrupel barnasörünk, hölgyeknek a meggylikőr vagy a csokoládé kedves ajándék lehet. Érdemes kipróbálni gyógyteáink hatását. Karácsonyi ajándékcsomagokat is kínálunk.

Az ünnepi asztal mellé az Apátsági Pincészet melyik borát ajánlaná?

Ünnepre készült borválogatásaink nagyon izgalmasak, remek választás az Infusio, a fehérborok közül a Prior vagy a Rajnai Rizling, vagy a testesebb Hemina.

Közeleg az év végi számvetések időszaka. Mit remél az új évtől?

Aggaszt a Szentföldön és Ukrajnában zajló háború, nagyobb békességet, több megértést, a konfliktusok enyhülését remélem. Vágyom, hogy nagyobb teret nyerjen a teremtésvédelmi szemlélet, takarékoskodjunk javainkkal, és vegyük komolyan környezetünk védelmét!

Cirill főapát kedvenc úti céljai

1. A Bakonyban, Fenyőfő, Vinye-Sándormajor, Bakonyszentlászló erdeiben szívesen túrázom.

2. Gánt és Csákvár vidékét biológia-földrajz szakos tanárként is izgalmasnak találom.

3. Szeretem felfedezni a térség múltjához közelebb engedő helytörténeti kiállításokat.

(Fotó: Pannonhalmi Főapátság)

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című magazinjában jelent meg. A lap főtámogatója: