Magyarország vár – Csapody Balázs: Az evés és az ivás nálam szenvedély

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. július 16. 15:55

Sorozatunkban közismert személyiségek hivatásukon keresztül mesélnek lakóhelyük kincseiről, és kedvenc hazai úti céljaikat is elárulják. Csapody Balázzsal, a legendás balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosával beszélgettünk.

A Balaton minden évszakban más arcát mutatja. Önnek melyik a kedvence?

A Balaton speciális íze és zamata az évszakok változásával jön igazán elő, érdemes tehát mindet megismerni! Gyerekkorom óta a déli parton élek, a tónak minden arcát szeretem, de a tél az igazi kedvencem. Semmi máshoz nem fogható élmény a befagyott tó jegén a rianások hangját hallgatni, élvezni a mindent körülölelő a nyugalmat, az illatokat. Higgyék el, a téli Balatonnak is különleges illata van!

Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa

Fotó: Dombóvári Judit

Vendéglátósként nyáron egyáltalán belefér, hogy hódoljon a tó örömeinek?

Ebben van egy kis hiányérzetem. Gyerekkoromban imádtam strandolni, órákon át fejeltünk a vízben, most azonban ritkán jutok le a strandra, van olyan év, hogy kimarad a tóban való fürdés, strandolás. A másik, egyelőre csak plátói szerelmem a vitorlázás, de tudatosan távol tartom magam tőle, nehogy megfertőzzön; egyelőre más teendők élveznek prioritást. Viszont imádok kerékpározni, igyekszem a vízhez közel maradni, hogy lássam a víztükröt és érezzem az illatát.

Mit ajánl azoknak, akik a Balatonnál pihenve túllépnének a hekk-lángos-palacsinta szentháromságán?

A sült hal, a lángos és a palacsinta is hozzátartozik a balatoni életérzéshez, egyiket sem szabad leszólni, viszont fontos, hogy jó alapanyagokból, frissen és jól legyenek elkészítve! Az elmúlt tíz évben nagy utat járt be, és üdítően színessé vált a tó körüli gasztronómia, az igazán csúcséttermeket leszámítva mindent meg lehet találni a vonzáskörzetében. Akár a nyaralás minden napjára juthat egy országos vagy nemzetközi színvonalú étterem, borászat. De nemcsak a vendéglátóhelyek, hanem a színvonalas szálláshelyek, a jó minőségű kempingek és szobakiadók is fontosak, hiszen egy régió akkor lesz vonzó, ha a sokszínűség mindenben megjelenik.

A szemesi Kistücsök a hazai gasztronómiai forradalom egyik élharcosa. Vannak olyan fogások, amelyeket nem tudnak levenni az étlapról?

Több ilyen van, csak pár példa: szász húsleves, töltött káposzta, kacsacomb káposztás cvekedlivel, harcsapaprikás túrós csuszával, vaddisznóhúsos szélesmetélt, a desszertek közül a madártej, a házi krémes vagy a kávékrém – a klasszikusok egy része a nyitás óta, vagyis több mint 30 éve rajta van az étlapunkon, és szinte hozzánk nőtt. A kísérletező kedvűek a másik, hathetente megújuló étlapunk szezonális alapanyagokból kreatívan készített fogásaiból választhatnak. A harmadik „lábunk" pedig azt a stílust képviseli, amit ma nagyon szeretünk a kényelmes étkezésekben, a kóstolómenüt kínáló Séfszoba. Itt tudjuk megmutatni a közönségnek a régióink igazi ízeit, italkísérettel, beszélgetve a fogásokról, a Balatonról.

Fogások a Kistücsök étlapjáról

Fotó: Kistücsök étterem

Ha kikapcsolódni vágyik, merre indul az országban, és milyen programot keres?

Szerelmese vagyok Budapestnek! Úgy gondolom, aki színházi, zenei programra és egy európai nagyváros lüktetésére vágyik, annak a főváros megkerülhetetlen úti cél. Az evés és az ivás nálam szenvedély – külföldön előbb foglalok éttermet, mint szállást vagy repülőjegyet. Budapest a gasztronómia terén is kényeztet. A másik hazai kedvencem mi más lehetne, mint Tokaj. Ha már a közelébe érek, elfog a bizsergés, öröm oda utazni!

 

Csapody Balázs 3 kedvenc balatoni sétaútvonala

Balatonszemes: andalgás a Sóhajok hídjától végig a Bagolyvár utcán, a gesztenyefák alatt.

Balatonszemes-Rádpuszta: néhány kilométeres könnyű erdei kirándulás őzekkel, szarvasokkal.

Szentantalfa: panorámás séta a dűlőben a Dobosi Birtokközpont körül.


 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című magazinjában jelent meg. A lap főtámogatója: