Magyarország vár – Csússzunk itthon!

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. december 06. 16:35

Felcsatolni a sílécet, száguldani a havas lejtőkön, beülni egy forró italra a hüttébe – a hazai síterepek fejlődésének hála, az élmény ma már egyre több helyen átélhető itthon is, és a hóra sem igen kell várni.

Tavaly télen rekord született: a kedvező időjárásnak köszönhetően 132 napot lehetett a hazai pályákon síelni. Bár nincsenek magashegységeink, a siker kulcsa, hogy már öt síterepünk (Eplény, Mátraszentistván, Kékestető, Sátoraljaújhely, Visegrád) büszkélkedhet kiépített hóágyúrendszerrel, amelyek tartós, mínusz 2-3 fokos hidegben néhány nap alatt fehérbe öltöztetik a lejtőket. A lista az idei szezonban újabb, budapesti helyszínnel bővülhet: ha minden jól megy, a Normafánál kiépülő hóágyúzott sífutó- és szánkópályán a szezon végén próbaüzemet tartanak. A többi terepen (Dobogókőn, Bánkúton, Nagy-Hideg-hegyen, Pécsett) jelenleg csak természetes hóviszonyok esetén hódolhatunk szenvedélyüknek.

 

A hazai pálya előnye

„A 2-3000 méteres hegyek hangulatával nyilván nem lehet versengeni, de a könnyű elérhetőség és az olcsóbb jegyárak bőven kárpótolják azokat, akik elsősorban a mozgás örömét keresik" – kezdi sorolni a hazai síelésben rejlő előnyöket Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke.

Eplény 16 különféle síútvonallal várja a síelőket

Fotó: Síaréna Vibe Park

Az első élmények begyűjtéséhez, kisgyerekes családoknak és kezdőknek kifejezetten ideálisak a hazai síterepek, hiszen több helyen vannak tanulópályák és köteles felvonók, innen lépésenként, vagyis csúszásonként haladhatunk az egyre meredekebb lejtésű pályák felé, ráadásul az oktatókkal anyanyelvünkön kommunikálhatunk. Nem utolsó szempont a környezettudatosság sem: mivel nem autózunk messzire, így kisebb a károsanyag-kibocsátásunk.

Az elmúlt években nemcsak a pályák minősége javult, de több helyen a síkölcsönzők választékát is bővítették, semmi sem állhat hát a téli sportok rajongóinak útjába.„A hazai pályák könnyű elérhetősége azok számára is megadja a lehetőséget a síelésre, akik nem engedhetnek meg maguknak hosszabb külföldi tartózkodást, viszont egy-egy napra vagy többször rövidebb időre szívesen elszabadulnak a hegyek közé" – teszi hozzá a szakember.

 

Téli újdonságok

Síterepeink felkészülten várják a szezont. A négy évszakos üzemelésre törekvő, nevét az idén Síaréna Vibe Parkra változtató eplényi központ 16 különféle síútvonallal, a húzóliftek mellett két ülőlifttel, új extrém szlalompályával és frissített gasztroélményekkel fogadja a sízőket, a snowboardozók nagy örömére pedig itt fújják fel az ország legméretesebb, 13 x 18 méteres airbagjét.

Mátraszentisván igazi családi síterep

Fotó: Mátraszentistván Sípark

Az alpesi hangulatú, változatos nehézségű pályákat kínáló Mátraszentistván igazi családi síterep, itt az idén 65 méter hosszú varázsszőnyeget, új parkolót építenek ki, és a tavaszra egy bikeparkkal is készülnek.

A libegő felújításától függetlenül az idei szezonban is élvezhetjük a csúszás örömét, emellett korcsolyázhatunk, bobozhatunk is Sátoraljaújhelyen. Visegrádot Budapest közelsége és a több tanulópálya, a rekreációs sízők kedvenceként emlegetett Kékestetőt fekvése és hangulata teszi különlegessé.

Sátoraljaújhely kalandparkjában nem csak síelni lehet

Fotó: Zemplén Kalandpark

Itthon is lehet hát jókat csúszni, akár sílécen, akár hódeszkán vagy éppen szánkóval induljunk a lejtőknek.

Top 5 hazai sípálya hossza:

  • Eplény Síaréna Vibe Park: 8 km
  • Mátraszentistván Sípark: 4 km
  • Zemplén Kalandpark, Sátoraljaújhely: 2 km
  • Visegrád – Nagyvillám: 1,7 km
  • Kékestető Sípark: 3,1 km

 


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: