Magyarország vár: Duna menti vártúra

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 12. 12:30

A Duna mentén őrködő váraink ezeréves történelmünk néma tanúi. Az ódon falak között berendezett kiállítások segítenek elképzelni az egykoron itt zajló, nyüzsgő életet.

Monostori Erőd

Közép-Európa legnagyobb újkori erődje lenyűgöző méretekkel büszkélkedhet: több mint 88 millió téglából építették fel és 640 helyiség található benne. Vaskos kőfalai, földsáncai és kazamatái között ugyan sosem dúltak harcok, de az ide látogató átélheti az Osztrák–Magyar Monarchia és a szovjet laktanyák katonáinak hétköznapjait.

640 helyiség található az erőd vaskos kőfalai között

Fotó: Szili Ferenc

Látnivalói: kiállításai és élőképei, a haditechnikai park, a kenyérmúzeum, a tárlatvezetéssel megtekinthető lőoktató terem. Az erődrendszer másik tagja, a felújított Komáromi Csillagerőd a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat-gyűjteményével csalogat, az európai szobrászat legkiemelkedőbb alkotásait megidézve. erod.hu

 

Esztergomi vár

Árpád-házi királyaink korába repít vissza a Magyarország legnagyobb egyházi épületeként számon tartott bazilika tövében az Esztergomi Vármúzeum. Az évezredes múltú, virágkorát reneszánsz érsekeink alatt élő épület hajdani nagyságát, folyamatos rekonstrukciójának köszönhetően, ma újra átérezheti a látogató.

Az évezredes múltú esztergomi vár a reneszánsz idején élte virágkorát

Fotó: Esztergomi Vármúzeum

Az állandó kiállítás legizgalmasabb állomása, a boltozatos Szent István-terem egyike a vár legépebben megmaradt 12. századi lakószobáinak, sokáig – tévesen – Szent István király születési helyének gondolták. Csodáljuk meg a királyi kápolnát, a várbörtönt, az impozáns lovagtermet és a Fehér-toronyból nyíló panorámát is! varmegom.hu

 

Visegrádi fellegvár

Ha tehetjük, érkezzünk hajóval, hogy teljes szépségében megcsodálhassuk a magasan Visegrád fölött trónoló fellegvár látványát. A várhoz felkapaszkodva a Dunakanyar lenyűgöző panorámájában merülhetünk el, mielőtt megtekintjük az épület gazdag múltját felidéző kiállításokat. Nemcsak az 1335-ös királytalálkozót tartották itt, de a Szent Koronát és a koronaékszereket is többször őrizték a falai között.

Panoptikum mutatja  be a visegrádi fellegvár hajdani életét

Fotó: Tourinform Visegrád

Mindezekről és több érdekességről a vártörténeti kiállítás és a panoptikum mesél, de középkori fegyvereket és hadieszközöket is láthatunk. Ne hagyjuk ki a lovagitorna-bemutatóknak otthont adó Salamon-torony meglátogatását sem. visitvisegrad.hu

 

Nógrádi vár

A Duna túlpartján, a Börzsöny lankái közt romjaival is az ég felé törő Nógrádi vár Magyarország egyik legrégebbi, közel 1000 éves kővára, még Szent István királyunk idején kezdték el építeni. Az egykoron minden kényelemmel felszerelt erősség sokáig királyi, majd püspöki birtok volt, a 16. és 17. században a törökök kétszer elfoglalták.

Közel 1000 éve épült a nógrádi vár

Fotó: Kristóf Eszter

Hadászati szerepének 1685-ben egy villámcsapás vetett véget, amikor is, helyrehozhatatlan károkat okozva, felrobbant a belső várban tárolt puskapor. A szabadon látogatható romok közt alkalmanként rendezvényeket tartanak, de a kilátás kedvéért is megéri felkapaszkodni. nogradkozseg.hu


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: