Magyarország vár: Könnyű dunakanyari tekergő Szobtól Verőcéig

Szerző: Szegedi Andrea

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 08. 14:01

A kerékpározás rajongóit Szobtól Verőcéig lenyűgöző táj és ezernyi izgalmas látnivaló várja. Kezdők is könnyen teljesíthetik az alig 30 kilométeres útvonalat, mert szelíden, de végig lejt a kerékpárút.

Szobtól Verőcéig már a táj szépsége miatt is érdemes letekerni, jobbról a Duna és a Visegrádi-hegység hegyvonulata, balról a Börzsöny látványa bűvöl el. Az útvonalon számos ponton vannak pihenők, ahol helyi termékeket, frissítőket is kóstolhatunk, akár olyan helyen is, ahol egy hajdani Malév-gép jobb napokat látott üléseiben lazíthatunk, vagy éppen Jucus néni mennyei almáspitéjét kóstolhatjuk. Jó idő esetén útközben a szabadstrandokon még csobbanhatunk is egyet. Az aktív kikapcsolódás mellett érdemes időt szánni az útvonalon található települések látnivalóira is, ezekből kínálunk most ízelítőt.

A Duna túlpartjáról csodás panoráma nyílik a visegrádi várra

Fotó: Aktív Magyarország

Szobra óránként indulnak a kerékpárok szállítására is alkalmas vonatok a Nyugati pályaudvarról. A vasútállomástól pár perc kerékpárral a Széchenyi sétány, innen rugaszkodhatunk neki a távnak az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárúton. Indulás előtt érdemes ellátogatni a Börzsöny Múzeumba.

A Hortobágy jelképe a Kilenclyukú híd, de egy hétlyukú híddal Zebegény is dicsekedhet. A nevezetes építményt senki ne a Dunán keresse – az út másik oldalán áll a magyar vasúttörténet egyik legrégebbi ipari műemléke, a Malom-völgyi-patakon átívelő viadukt. A 20. század elején számos művész fedezte fel a festői szépségű falut, emléküket őrzi a sárga körséta jelzésű út.

A Kós Károly-kilátó Zebegényben

Fotó: Hrabanek Piroska Mária

Aki szombaton vág neki a dunakanyari kalandnak, ki ne hagyja a nagymarosi termelői piacot a Fő téren, ahol a helyi gazdák, kézművesek kínálják termékeiket: sajtokat, zöldséget, gyümölcsöt, finom péksüteményeket. Ha feltekint a tér árnyas fáira, jusson eszébe, hogy az első szelídgesztenye-erdőket még Károly Róbert telepíttette a 14. században Nagymaroson. A gyerekeket izgalmas ugratókkal várja az erdei bringás ösvény, amely közvetlenül a nemzetközi kerékpárút mellett található.

Nagymaroson szombaton kihagyhatatlan a termelői piac

Fotó: Nagymaros Termelői Piac Facebook-oldala

Ha még érzi magában az erőt, próbálja ki a Királyréti Hajtánypályán a sínbiciklit! A Börzsöny egyik legkedveltebb kirándulóhelyére, a Királyrétre az erdei kisvasúttal juthat el Kismarosról. Az ország egyik legelső erdei vasútja összeköti a Dunakanyar kerékpárútját a Királyrét–Nógrád kerékpárúttal.

Ha Verőcére érkezünk, ne pattanjunk azonnal vonatra, az Árpád út legelején sétáljunk le a Dunához, ahol szokatlan védőfal húzódik a Duna-parton. A támfal első szakaszát Ybl Miklós tervezte a barátja számára, részben, hogy megvédje a házát az árvizektől, másrészt, hogy a hátsó kertjét teraszos kilátóvá alakítsa. A helyieknek annyira megtetszett az ötlet, hogy saját házaikat is így alakították ki, így ma 800 méter hosszan húzódik a támfal.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című magazinjában jelent meg. A lap főtámogatója: