Magyarország vár – Egész évben nordic walking

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 07. 18:24

A nordic walking szó szerinti fordítása északi gyaloglást jelent. De honnan kapta ezt a nevet? Hol lehet itthon gyakorolni? Kiknek ajánlják, és milyen jó hatásai vannak?

A nordic walkingot az észak-európai kultúráktól vettük át, innen ered a neve is. Sokan ugyan elsőre mosolyognak a sífutásból átemelt botok használatán a gyaloglás során, mások pedig az idősebbek sportjaként tekintenek rá, Bozsik Anna háromszoros olimpikon sífutó és nordic walking tréner szerint azonban, aki egyszer kipróbálja, azt rögtön meggyőzik a pozitívumok és a sport nehézsége.

 

Mozgásban az egész test

A nordic walking bármilyen korban elkezdhető. A karok és a lábak ellentétes (diagonális) mozgása az agyféltekék összehangoltságával idős korban is támogatja a biztonságosabb mozgást és lassítja a szellemi leépülést. A fiataloknál pedig segít a koncentrálásban, a tanulásban, és fejleszti a kitartásukat is.

Nordic walkingozás közben izmaink mintegy 90 százalékát átmozgatjuk

Fotó: 123rf.com

Bár nordic walkingozás közben gyalogolunk, de a botok használata miatt nemcsak a lábunk, hanem a felsőtestünk is intenzíven bekapcsolódik a testedzésbe, így izmaink mintegy 90 százalékát átmozgatjuk vele. A botok helyes használatával pedig nagy mértékben csökken az ízületekre gyakorolt terhelés, így kímélőbb mozgásforma, mint a futás, ugyanakkor hatékony zsírégető, erősíti az izmokat és a keringést, valamint a légző- és az idegrendszert is.

 

Tanuljuk meg!

A nordic walking további előnye, hogy egész évben űzhető és Magyarország túraútvonalai remek lehetőséget kínálnak a gyakorlására. Bozsik Anna szerint szinte mindegyik túraútvonal alkalmas erre a mozgásformára, akár a Kéktúra szakaszain is végiggyalogolhatunk a botunkkal, de csodás helyszíneket találunk a Mátrában, a Pilisben, a Bakonyban vagy a Börzsönyben is. Budapest közvetlen közelében, a budai hegyekben pedig több helyen is lehet csatlakozni nordic walking edzésekhez, utána pedig hétvégente edzőtársainkkal együtt járhatjuk be a legszebb útvonalakat a hegyvidéken.

Érdemes oktatóval megtanulni a helyes bothasználatot, mert ez a sport nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Ahogy Bozsik Anna mondta: „Lehet a bottal sétálni, lehet botot sétáltatni és lehet nordic walkingozni." Ha megtanuljuk a helyes használatot, a bot valódi segítséget nyújt és 20-40 százalékkal növeli a mozgás zsírégető hatását is.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: