Magyarország vár – Fesztiválajánló augusztusra

Forrás: turizmus.com

 2021. július 28. 15:48

Végvári napok, borhétvégék, barokk esküvő, ostromnapok – ízelítő a következő hetek fesztiválkínálatából.

IX. Gyulai Végvári Napok

július 30.– augusztus 1.

A háromnapos rendezvényen mintegy kétszáz hagyományőrző játssza újra a gyulai vár 1566-os ostromát. A látványos hadijáték valós eseményeket elevenít fel a történések élő kommentálásával és magyarázatával.

Hétvégén kétszáz hagyományőrző játssza újra a gyulai vár 1566-os ostromát

Fotó: gyulakult.hu

Megismerhetjük a végvári vitézek életét is: hogyan öltöztek, mit ettek, hogyan szórakoztak közel ötszáz évvel ezelőtt. Esténként pedig dönthetünk: könnyűzenei koncertet hallgatunk vagy a hagyományőrzőkkel mulatozunk.

 

Badacsonyi Bor7végék

július 22. – augusztus 21.

Úri kéknyelű, könnyed olaszrizling, kiváló koncertek, jó társaság – ezt ígéri a badacsonyi bor és termelők ünnepe. A helyi borok kortyolgatás közben folklór és könnyűzenei koncerteket hallgathatunk, többféle stílusban. Az idei fellépők között lesz a Cimbaliband, az Other Planet, a Ricky and the Drunken Sailors, a Dániel Balázs Trió & Pleszkán Écska, B-Tone, Lilienn & Kónyai Tibor, a King Cat Rhythm, a Sharonz, a Lámpaláng, a Les Adams, a Magidom és Miviana.

 

28. Barokk Esküvő

augusztus 6–8.

Győr országosan egyedülálló rendezvénye a 17–18. századi Európa kultúráját eleveníti fel koncertekkel és egyéb produkciókkal, mulatságokkal. Az utcákon, a belváros barokk épületei között lépten-nyomon vidám jelmezesek, táncosok, komédiások bukkannak fel, a szombati felvonuláson pedig több száz, korhű kosztümbe öltözött hagyományőrző és civil vesz részt.

A barokk fesztivál fénypontja az esküvői ceremónia

Fotó: hellogyor.hu

A fesztivál fénypontja az esküvői ceremónia, amelyen egy igazi pár köti össze életét a korabeli források alapján készült forgatókönyv szerint, több ezer néző előtt.

 

XIV. Kőszegi Ostromnapok

augusztus 6–8.

A kőszegiek városuk meghatározó eseményére, az 1532-es török ostromra emlékeznek annak újrajátszásával a Jurisics várnál. Ne csodálkozzunk hát, hogy az ostromhétvégén ellepik a várost a jelmezes törökök és a várvédő kőszegiek.

Az ostromhétvégén ellepik Kőszeget a jelmezes törökök és várvédők

Fotó: Fábián Gábor

Igazi kulturális kavalkádra számíthatnak az időutazásra vágyók folklórprogramokkal, koncertekkel, táncházzal, vásárral.

 

XXV. Szoboszlói Dixielend Napok

augusztus 6–8.

A Hajdúszoboszlón nyaralók idén is élvezhetik a koncertsorozatot, amelyen neves zenekarok lépnek fel dixieland szerelmesei előtt. Esténként három-három zenekar ad ingyenes koncertet a városi szabadtéri színpadon.

 

30. Zempléni Fesztivál

augusztus 13–22.

Az észak-magyarországi régió legnagyobb nyári rendezvénysorozata, amely kulturális, turisztikai és  gasztronómiai élményeket egyaránt kínál. Sárospatak és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein a belépődíjas komolyzenei koncertek mellett ingyenes dzsesszestek, kirándulások, kiállítások várják a közönséget.

 

11. Rozé, Rizling és Jazz Napok

augusztus 13–22.

A VeszprémFest kísérőrendezvénye a „10 nap, 30 borász, 30 koncert” szlogen jegyében a Balaton környéki borászatok kínálatát és a legfinomabb kézműves ételeket vonultatja fel Veszprém főterén. A szórakozásról a dzsessz és a dzsesszel határos műfajok hazai fiatal képviselői gondoskodnak.

10 nap, 30 borász, 30 koncert Veszprém főterén

Fotó: Tourinform Veszprém

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: