Magyarország vár: Forróság, ami megtisztít

Szerző: Szegedi Andrea

Forrás: turizmus.com

 2023. december 20. 17:50

Közeledik a karácsony, az ünnepi készülődés lázában égünk, de ez az időszak a lelassulás, a befelé fordulás ideje is. Jó ilyenkor kimenni a természetbe egy sétára vagy egy túrára, de beülhetünk egy forró szaunába is. A kettő egymás után pedig maga a csoda!

A rómaiaktól Mátyás királyig

A szaunakultúra elválaszthatatlan hazánk fürdőkultúrájától. A rómaiak a mai Óbuda területén felépített Aquincum fürdőiben caldariumokat, tepidariumokat, sudatoriumokat, frigidariumokat építettek. Ezek különböző hőmérsékletű és páratartalmú izzasztószobák voltak. A török hódoltság idején a megszállók tradicionális török fürdőket, hamamokat építettek, ahol a márványpadlót fűtötték fel, és a kövön folydogáló víz vált izzasztó, meleg gőzzé. A legenda szerint Mátyás király is nagy rajongója volt a szaunázásnak, a mai Rác fürdő elődjét folyosó kötötte össze a palotával, itt jártak át az előkelőségek a királlyal fürdőzni és szaunázni.

 

Finn, infra és gőz

Napjainkban a forró levegőjű és alacsony páratartalmú finn szaunák a legelterjedtebbek és legnépszerűbbek hazánkban. A szauna pozitív módon hat a bőr, a szív és az agy állapotára, hozzájárul a pihentetőbb alváshoz. Hatására endorfin termelődik a szervezetben, ami erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, és késlelteti az öregedést.

A szaunázásnak számos pozitív hatása van szervezetünkre

Fotó: 123rf.com

 

Míg a finn szaunába mindig zuhanyzás után megyünk be, az infrakabint száraz testtel kell használni. Az infra méregtelenít, áldásos hatása van hát- és ízületi fájdalmak esetén. A gőzfürdőben szintén nem magas a hőmérséklet, de 100 százalékos a páratartalom. Segít enyhíteni a légúti panaszokat, széppé varázsolja a bőrünket.

 

Szaunaszeánsz

A szaunázás lehetőséget ad arra, hogy visszavonuljunk és találkozzunk önmagunkkal, de lehet közösségi élmény is. A szaunaszeánszok olyan rituálék, amelyeket képzett szaunamesterek vezetnek. Küldetésük, hogy a szauna áldásos hatásait élménnyé varázsolják.

Akár közösségi élmény is lehet a szaunaszeánsz

Fotó: 123rf.com

 

Egyfajta ceremóniamesterként a hőfok, illóolajok, gyógynövények, időnként fény- és hangjáték segítségével vezetik végig a szeánszokat. Zászlók, legyezők bevetésével terelik a meleg levegőt, aromaterápiával fokozzák a szaunázás jótékony hatásait, a bőrápoláshoz sokszor mézet, jeget vagy sót biztosítanak, a végén gyümölcsöt, gyógyteát kínálhatnak. A szaunaszeánsz mind az öt érzékünkre hat, ellazít, megteremti az itt és most érzést, megtisztítja a testünket és a lelkünket, példát mutat a szauna kulturált használatára.

UNESCO-világörökség

A finn szaunakultúra 2020-ban felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára. A szaunázás olyan meghatározó része a finn kultúrának, mint az angoloknak az ötórai tea. A finnek szerint a szaunakultúra erősíti az emberek közötti kapcsolatokat és az egymás iránti tiszteletet is.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című magazinjában jelent meg. A lap főtámogatója: