Magyarország vár: Görbeország kihagyhatatlan kincsei

Szerző: Szegedi Andrea

Forrás: turizmus.com

 2022. december 17. 12:56

Mikszáth Kálmán nevezte Görbeországnak a Cserhát vidékét. Ha végigtekintünk a tájon, rögtön megértjük, honnan a név. A szelíd lankák, a kanyargó erdei ösvények és a palócok furfangos észjárása Görbeország igazi arca.

A Börzsöny és a Mátra között szerényen meghúzódó Cserhát minden évszakban elbűvölő, de késő ősszel, télen mutatja meg az igazi szépségét. Lenyűgöző látvány, ahogy fagyos reggeleken a köd és a zúzmara beborítja a tájat, a településeket. Hollókő, Buják bizonyára mindenkinek ismerősen hangzik, de a Cserhát kincseinek ezek csak a töredékei.

 

Aktív kikapcsolódás

Az Alsópetényi Kilátókör a 18. századi kastélyairól nevezetes Alsópetényből indul és oda is érkezik. 10 kilométeres gyalogtúra, amelynek csak az első szakasza jelent némi kihívást.

Romantikus kirándulás helyszíne a megújult Prónay-kastély

Fotó: Prónay-kastély

A településen látogatható a szépen felújított Prónay-kastély, betérhetünk rózsát szagolni és rózsás finomságokat kóstolni a Rózsavilágba, megtekinthetjük a templom mellett a Werbőczy-gúlát, amely a Hármaskönyv szerzőjének állít emléket.

 

A világ tetején

Gyalog vagy kerékpárral bejárva a Cserhátot, álljunk meg egy-egy kilátópontnál, hogy a magasból is megcsodálhassuk a tájat. Néhány hely, ahonnan madártávlatból tekinthetünk a tájra: Alsópetény mellett a Prónay-kilátóból, Hollókő és Felsőtold között a Kéz-kilátóból, edzettebbeknek a mesébe illő Sasbérci-kilátóból vagy a közeli Boszorkány-kő szikláról, a vulkáni csúcsra épült Szanda várából.

Lenyűgöző táj és különleges formájú kilátó

Fotó: MTI/Komka Péter

Élmények gyerekekkel

Mi lenne, ha beneveznénk egy 17 millió éves időutazásra, és megnéznénk egy vulkáni katasztrófa következményeit? Mi lehet izgalmasabb egy gyereknek, mint őslények lábnyomait, cápafogakat kutatni, kalandtúrára indulni, a lombkoronában kalandozni?

Ipolytarnócon 17 millió éves időutazásra indulhatunk

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelemi Terület még ennél is több izgalmas programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

Spiritualitás

Szakrális helyek sokasága vár errefelé, itt halad át a Mária út és a Gyöngyök útja. Palócföld leghíresebb zarándokhelye a Mátraverebély melletti Szentkút.

Palócföld leghíresebb zarándokhelye Szentkút

Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely

Egykoron itt jelent meg a néma pásztorfiúnak a Szűzanya, és fakasztott gyógyító forrást, hogy a fiú újra megszólaljon. Kőrösi Csoma Sándor emlékét őrzi Tar községben a Buddha Park, Garáb nevezetessége a Samsara, a világ legnagyobb hangtálja.

 

Madách és Mikszáth nyomában

A Palóc út öt tematikus útvonalából kettő halad át a Cserháton. Ebből az egyik Mikszáth egykori otthonától, Horpácsról indul és Vanyarcig, a „Madách-hársfáig” tart.

Mikszáth szobra Horpácson, az író választott nógrádi otthonában

Fotó: horpacs.hu

Közben érintjük azokat a településeket, amelyek a két nagy alkotó életében meghatározóak voltak ezen a vidéken.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: