Magyarország vár – Győr színe-java

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. december 14. 16:38

Történelmi hangulatú séta a barokk óvárosban, romantikus hétvége kettesben vagy családi kirándulás a gyerekekkel, a látnivalókban és programokban bővelkedő Győr bármely alkalomra jó választás. Top 10-es ajánló azoknak, akik az adventi időszakban utaznak a városba.

1. KÁPTALANDOMB
Győr ősi magja, itt volt a római Arrabona tábor, s ide jelölte ki Szent István király a püspökség és a várispán székhelyét. Sétáljunk fel a bazilikához, a macskaköves utcákat járva lépten-nyomon történelmi emlékekre bukkanunk. A Püspökvár a 18. század óta a mindenkori püspök székhelye és lakóhelye, ahová vezetéssel mi is betekinthetünk. Robusztus csonka tornyába felkapaszkodva gyönyörű körpanoráma tárul elénk.

Káptalandomb

Fotó: Tourinform Győr

2. SZENT LÁSZLÓ HERMÁJA
Hazánk ötvösművészetének páratlan darabját, Szent László király ereklyetartóját a nevét viselő látogatóközpontban csodálhatjuk meg, szintén a Káptalandombon.

Szent László hermája

Fotó: Tourinform Győr

3. KRESZTA-HÁZ
A város egyik legrégebbi épülete fehér falaival és zöld zsalugátereivel mediterrán hangulatot kölcsönöz az apró Gutenberg térnek. A ház ma a győri születésű kerámiaművész, Kovács Margit életmű-kiállításának ad otthont.

Kreszta-ház

Fotó: Tourinform Győr

4. FRIGYLÁDA-SZOBOR ÉS JEDLIK-CSOBOGÓ
A Gutenberg téren egymástól néhány lépésre két ikonikus alkotás kéri figyelmünket. A ragyogó barokk Frigyláda-szobor a helyőrség egyik bigámiával vádolt katonájának történetéhez kapcsolódik, míg a hatalmas türkiz szódásüveg – amely ivókútként is szolgál –Jedlik Ányos, a szódavíz feltalálója előtt tiszteleg.

Frigyláda-szobor

Fotó: Tourinform Győr

5. BENCÉS TEMPLOM ÉS RENDHÁZ
Csodáljuk meg a város főterét szegélyező bencés épületegyüttes pazar Loyolai Szent Ignác-templomát. Az oltárkép, a felbecsülhetetlen értékű barokk szószék és az orgonaszekrény 18. századi mesterek munkája. A kolostor részeként ma is eredeti funkciójában működik a patikamúzeum.

A bencés kolostor

Fotó: Tourinform Győr

6. VASTUSKÓS-HÁZ
Az épület kétemeletes, hengeres sarokerkélyéről és az alatta álló egykori cégérről, a vaslemezzel borított, kovácsszegekkel televert fatörzsről nevezetes. Itt láthatjuk a jeles 20. századi alkotók – Kassák Lajos, Bálint Endre, Victor Vasarely és Kondor Béla – munkáit bemutató Patkó Imre-gyűjteményt is.

Vastuskós ház

Fotó: Tourinform Győr

7. RADÓ-SZIGET
Romantikus sétákhoz ajánljuk a Rába partját és a folyó ölelésében fekvő szigetet, amelyet az óvárossal és az újvárossal egy-egy híd köt össze.

Radó-sziget

Fotó: Tourinform Győr

8. MOBILIS INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁSI KÖZPONT
Az interaktív kiállítótérben közel 70 játékos eszköz kínál remek szórakozást a szélcsatornától kezdve a tükörlabirintuson át az áramvonalas karosszériáig; sőt még látványos kísérleti bemutatókon is részt vehetünk. A MobilITy digitális élményközpontban (előzetes bejelentkezéssel) a legújabb infokommunikációs és digitális eszközöket is kipróbálhatjuk.

Mobilis

Fotó: Tourinform Győr

9. XANTUS JÁNOS ÁLLATKERT ÉS A FÜLES BÁSTYA
Látványetetések, állatbemutatók, különleges fajok és kiállítások teszik izgalmassá a győri állatkertet. A belvárosi Füles Bástyában kialakított interaktív ökológiai bemutatóhelyen Dél-Amerika őserdeinek élővilága elevenedik meg.

10. MUNKÁCSY-KIÁLLÍTÁS
Győr idén ünnepli várossá válásának 750. évfordulóját; a jubileumi évhez kapcsolódva az Esterházy-palotában Munkácsy Mihály festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás, amely január 31-éig tekinthető meg.

Infó: hellogyor.hu


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: