Magyarország vár: Régi históriák otthona a Becsky–Kossuth-kúria

Forrás: turizmus.com

 2023. november 16. 17:32

A komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúriában megnyílt Régi históriák a tekintetes urakról című tematikus kiállítás egyedülálló módon mutatja be egy jómódú köznemesi család mindennapjait, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti szélén.

A Szamos folyó ölelésében fekvő Komlódtótfalu históriája ötszáz éven át összefonódott a Becsky család történetével, akik a 15. században királyi adományként kapták a települést. A komlódtótfalui ág 1835-ben fiúörökös nélkül maradt, a kúria és a földbirtok 1860-ban házasság révén került a Kossuth családhoz, és maradt birtokukban egészen az államosításig. A Becskyeknek nemcsak a közeli falvakban, hanem távolabbi vármegyékben is voltak birtokaik, a család férfi tagjai alacsonyabb – fő- és alszolgabírói – vármegyei tisztségeket vállaltak. A família nőtagjairól írásos dokumentáció alig maradt fent.

A földbirtok 1860-ban került a Kossuth családhoz, és maradt birtokukban egészen az államosításig

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A kúria egykoron egy nyüzsgő birtok központja volt, a földesúr és családjának otthona a vármegyei társasági élet színtere. A közelmúltban megnyílt kiállításon korabeli műtárgyak, különböző infografikus tartalmak és interaktív eszközök segítségével ismerhetjük meg a vidéki köznemesi életmód jellemzőit és az egykori építkezés folyamatait. Az udvaron a majorságban folyó munkákról, az udvarház és a cselédek mindennapjairól, az istállókról és az ott élő állatokról kaphatunk információt.

A ház 19. század eleji berendezése nem maradt fenn az utókor számára, ahogy szobáinak funkciójáról sem rendelkezünk hiteles információval. A levéltári kutatások során előkerült a Becsky család környékbeli, nagypeleskei házának leltára, így az iratokban megnevezett helyiségek leírásai alapján lehet elképzelésünk a berendezésről.

Rekonstruált köznemesi otthon

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A kiállításban rekonstruálhatóvá vált egy 19. század eleji köznemesi otthon egy-egy részlete, ily módon láthatjuk, mik voltak a tekintetes urak és asszonyok hétköznapjaiban leginkább jellemző tárgyak. A kúria pinceszintjén múzeumpedagógiai foglalkoztató várja az iskolás csoportokat.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című magazinjában jelent meg. A lap főtámogatója: