Magyarország vár: Lelassulás a Szajki-tavak vidékén

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. november 28. 16:07

A tóparti pihenés nem csak nyári program. Jó bizonyíték erre a Szajki-tavak hosszan elnyúló füzére, amely a természetkedvelőknek egész évben csendet, nyugalmat és remek kirándulásokat kínál. Innen akár még a Somlói borvidékbe is belekóstolhatunk!

A TÓRENDSZERT a Csörgető-patak felduzzasztásával alakították ki Hosszúpereszteg közelében, a Kemeneshát és a Hegyhát találkozásánál. A 18. században még csak két természetes tó volt itt, a kettő között a víz energiája egy malmot működtetett. A terület birtokosai 1931-ben völgyzáró gátakat építtettek a patak medrébe, és így 11 nagy tavat hoztak létre. A középsőt szánták pihenésre: itt alakították ki a strandot és az üdülőövezetet, a többibe pedig halakat telepítettek. Ma az erre kijelölt négy tóban horgászni is lehet: főként pontyot, keszeget, kárászt, amurt, csukát és tokhalat foghatnak a pecások.

Érdemes körbesétálni, -biciklizni vagy -lovagolni az erdővel övezett tavakat

Fotó: Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület archívuma

AZ ERDŐVEL övezett tavakat érdemes körbesétálni, a hely ideális a vízi világ megfigyeléséhez. Hosszabb túráknak is nekivághatunk akár gyalog, akár kerékpárral, vagy lovagolhatunk a szinte érintetlen, madárcsicsergős környezetben. Az Országos Kéktúra Sárvár és Sümeg közötti szakasza is erre halad, egyik bélyegzőpontja éppen a szajki erdészház.

 

3 TÚRA A KÖRNYÉKEN

HEGYPÁSZTOR PINCÉK, OSZKÓ

A pincesor a 18. században kapta ma is látható arculatát: a hagyományos építésű, zsúpfedeles présházak az 1700-as évektől állnak a szőlőhegyen. A S↺ jelzésen egy 3,3 kilométeres körsétával bejárhatjuk a pincesort, miközben a tanösvény táblái őshonos gyümölcsfajtákról, szőlőültetvényekről, paticsfalról és zsúptetőről mesélnek. Az oszkóiak lovas kocsis hegybejárással, helyben készült ételekkel, őshonos gyümölcsfajtákkal és helyi borokkal várják az erre járókat.

Zsúpfedeles présház a 18. századból

Fotó: Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület archívuma

ISTVÁN-HEGYI KILÁTÓ, BÖGÖTE

A falu körül dél felől a Zalai-dombság, északról a Kemenes-vidék, a Ság hegy és a Kis-Somlyó vulkáni tömbje, nyugatról a Vasi-Hegyhát halmai emelkednek. A tisztáson épült, piknikezésre is kiváló körkilátóból karnyújtásnyira tárul elénk a Somlói borvidék és a Bakonyi hegylánc.

Kis-Somlyó szőlőtőkéi

Fotó: Tourinform Celldömölk

KIS-SOMLYÓ HEGY

Kemenesalja kisebb, 3,9 millió éves vulkáni kúpja Borgáta, Egyházashetye és Kissomlyó között emelkedik; az ország legkisebb borvidékének legkisebb szőlőhegye mindössze 229 méter magas. Ezen a lapos „hegyen” főként szőlők között barangolhatunk.

Királykő, ahol a tatárok elől menekülő IV. Béla király megpihent

Fotó:  Tourinform Celldömölk

A Kis-Somlyó adottságai hasonlók a Nagy-Somlóéhoz, az itt készült borok is felismerhetően „somlói” karakterűek. A tetőre érve több, ma már nem működő kőfejtő látványa fogad, és itt áll egy termetes bazaltszikla is, a Királykő, ahol a legenda szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla király megpihent.

 


 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: