Magyarország vár – Lélekemelő élmények a Dunakanyarban

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. november 15. 17:30

Magyarország legnagyobb egyházi épületétől a legkisebb zsinagógáig fűzhető fel a Dunakanyar szakrális kincseit felfedező kirándulásunk, de külön-külön is érdemes beiktatni egy templomot vagy egyháztörténeti múzeumot egy túra állomásaként.

Magyarország bölcsője

Esztergom az államalapítás óta hosszú évszázadokon át fontos szerepet töltött be hazánk történelmében, egyben a magyar katolicizmus központja, ahol több helyszínen ismerkedhetünk az egyház kincseivel. Kezdjük az esztergomi bazilikában, amely kereken száz méteres magasságával az ország legnagyobb egyházi épülete és legértékesebb reneszánsz alkotásunk, a vörös márvány Bakócz-kápolna őrzője.

A bazilika kupolájából csodálatos kilátás nyílik

Fotó: 123rf.com

A bazilika szintjeit bejáró komplex túra a több száz sírfülkét rejtő altemplomban kezdődik. Ezután a harangtorony érintésével lehet feljutni az alsó kupoladobra, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra. Sétánkat folytatva eljutunk a panorámaterembe, itt a lenyűgöző dunai panorámát élvezve elfogyaszthatunk egy kávét. Az első emeleten elhelyezkedő Főszékesegyházi Kincstárba érkezve különböző liturgikus és kegytárgyakat, régi egyházi öltözékeket tekinthetünk meg, köztük Mindszenty József hercegprímás papi ruháját.

Keresztény Múzeum

Fotó: visitesztergom-budapest.hu

Az esztergomi Prímási Palota falai között működő Keresztény Múzeumban Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteményét és egyben az ország harmadik legjelentősebb képtárát csodálhatjuk meg. Mielőtt folytatnánk vallási kalandozásunkat, pihenjünk meg a Várhegy alatt húzódó hatalmas Prímás Pincében – látványos boralagútjában a Kárpát-medence borvidékeivel is megismerkedhetünk.

 

Templomok városa

Túránk Szentendre belvárosában folytatódik, ahol megannyi vallás megannyi kultúrája tárul fel előttünk a színes kereskedőházakkal szegélyezett macskaköves utcákon sétálva. A város látképét is meghatározza számos templomának tornya. Minden nagyobb egyház képviseletét megtaláljuk itt, köztük a Szentendre történelmével szorosan összefonódó szerb ortodox templomokat.

Szentendre Duna-parti korzója

Fotó: 123rf.com

A szerbek betelepülésének idején még nyolc pravoszláv templom működött a településen, közülük mára négy maradt meg, a többi más felekezetek gyülekezőhelyeként szolgál. A kisváros legdíszesebb templomának számító Belgrád székesegyházban és a főtéri Blagovesztenyszka (Angyali üdvözlet) templomban ma is rendszeresen tartanak görögkeleti liturgiákat. A szerb egyházi múzeum az ortodox egyházművészet több száz éves becses műkincseit tárja elénk.

Ortodox templombelső Szentendrén

Fotó: turizmus.com

Szentendre egyik apró utcájában egy kuriózumra bukkanhatunk: a világ legkisebb, működő zsinagógájára. A Szántó Emlék- és Imaház apró múzeuma a háború előtti szentendrei zsidóság életét mutatja be az utókornak, és a háború alatt deportált zsidókról is megemlékezik.

Búcsúzóul kapaszkodjunk fel a Fő térről nyíló kis sikátorban a Templomdombra, az itt álló ősi katolikus plébániatemplom tövéből megkapó látvány nyílik a belvárosi háztetőkre és a Dunára.

Advent Szentendrén

A belváros girbegurba utcái ünnepi díszbe öltöznek november 27-étől egészen vízkeresztig. Adventi vásár, szabad- és beltéri rendezvények, művészeti és kulturális programok, valamint kiállítások várják az érdeklődőket. A négy adventi vasárnap közös gyertyagyújtása idején fényjátékot vetítenek a belváros ikonikus épületeire. A kézműves vásárban neves hazai alkotók portékáit vásárolhatjuk meg, a Gasztroplaccon ünnepi finomságokat kóstolhatunk.
Infó: iranyszentendre.hu


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: