Magyarország vár: Lélekgyógyító erdők és méhesek a Vendvidéken

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 14. 15:56

Idilli dimbes-dombos tájon hatalmas erdők és magas füvű rétek váltják egymást, ahol a lovak, tehenek mellett európai bölények is legelésznek. A völgyekben megbúvó tavakban fürödni is lehet, a kilátókból átlátunk a szomszédos országokba. Magyarország legnyugatibb sarkában járunk.

Az Őrség szomszédságában fekvő szlovén Rábavidék vagy – korábbi nevén – Vendvidék felfedezéshez kiindulópontunk lehet Szentgotthárd, a magyarországi szlovének (vendek) központja, ahol szervezetük szállodát és éttermet is üzemeltet. Igazi különlegesség a Szlovén Mintagazdaság Felsőszölnökön, amelynek éttermében a gazdaságból származó alapanyagokból készítenek pazar fogásokat, és vendégszobáiban akár meg is szállhat az utazó.

Utunk során európai bölénnyel is találkozhatunk

Fotó: Szántó Zoltán

Határtalanul

Az apró falvakkal tűzdelt vidék érintetlenségének egyik oka, hogy évtizedeken át jóformán csak a határőrök – és a nyugatra menekülők – járták ezt a környéket. Ma már jó minőségű túra- és kerékpáros útvonalak szelik át az egykor többszörösen védett határsávot Szlovénia felé. Akit érdekel, milyen volt egykor a határőrök élete, annak mindenképp érdemes felkeresni Apátistvánfalván a Határőr Emlékhelyet, amely az egykori határőrlaktanyában kapott helyet, és utolsó parancsnoka hétvégén saját élményeivel tarkított vezetést is tart az épületben.

Határőr Emlékhely Apátistvánfalván

Fotó: Szántó Zoltán

Láthatunk itt kétéltű járművet, szolgálati Simson motorkerékpárt, fegyvereket és rádió adóvevőket is. A szlovén oldalon fekvő Kerkafőn (Čepinci) sem használják már az egykori határőrsöt, a dombtetőn álló épületben kialakított tárlaton végigkövethetjük, milyen események között vált függetlenné Szlovénia. Feltétlenül látogassunk el az egykori Felsőlendvára is (Grad), amelynek ősfás park közepén álló, több mint 800 éves vára a legnagyobb területű erődítmény a szomszédos országban.

A felsőlendvai vár

Fotó: Szántó Zoltán

Lelassulás

Ezen békés, bájos vidéken mintha lassabban járna az idő kereke. Lassuljunk le mi is! Például az orfalui Vadvirág Méhes és Gyógyítókertben, ami egy többhektáros kaszáló-gyümölcsös, méhessel, házi termékekkel. A ház gazdái a méhészkedés és a gyógynövénygyűjtés gyakorlati titkait is megosztják vendégeikkel.

Gyógyító méhesház Orfalun

Fotó: Szántó Zoltán

Három ország két keréken

A kerékpárosok kis forgalmú, jó minőségű utakon és karbantartott erdei ösvényeken járhatják be a Vendvidéket. Szentgotthárdról Ausztriába és Szlovéniába is átbringázhatunk jelzett kerékpárutakon. Felsőrönöktől a szlovéniai Martinjéig követhetjük az egykori Vasfüggöny mentén kijelölt Eurovelo 13-as útvonalat. Mivel errefelé sűrűn váltják egymást a lejtők és az emelkedők, így egy-egy rövidebb szakasz is próbára teheti a kevésbé felkészült bringást.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: